L'Audiència de Tarragona jutjarà una funcionària de l'Institut Nacional de Seguretat Social (INSS) per malversació de fons de fins a 100.000 euros en prestacions. En aquest cas, hi haurà un tribunal popular, en un cas en què l'acusada s'enfronta a sis anys de presó. La dona, s'encarregava de la gestió de prestacions de l'assegurança escolar de neuropsiquiatria a l'oficina de Tarragona.
Acusada per falsejar factures i inflar prestacions
La fiscalia acusa la funcionària de falsejar factures i documents mèdics. El motiu principal d'això, que la seva filla es beneficiés d'aquestes ajudes de forma fraudulenta. Tanmateix, se l'acusa d'inflar rebuts i, així, cinc famílies rebessin una quantitat de diners més elevada de la que els hi tocava i, la fiscalia, acusa també a dues mares com a cooperadores del frau, les quals s'enfronten a quatre anys de presó, ja que van actuar en connivència amb la funcionària.
Així doncs, l'acusada treballava com auxiliar administrativa a l'INSS on gestionava les prestacions d'assegurança escolar, en el sector de neuropsiquiatria, des del mes de març del 2009, a més de realitzar altres tasques.
En aquest sentit, la prestació d'aquesta assegurança cobreix, des del pagament dels serveis d'allotjament i manutenció en centres sanitaris, fins a l'assistència psiquiàtrica de fins a un any i mig. Per gaudir d'aquesta prestació, és necessari aportar el DNI, un certificat d'abonament de l'assegurança escolar emès pel centre i un certificat mèdic en model oficial i, a més, les factures.
L'acusada va aportar factures mensuals, les quals eren falses, ja que eren d'un suposat ingrés de la seva filla en un centre d'atenció terapèutica que no es va produir mai. Segons el fiscal, els rebuts havien estat falsejats, ja que pertanyien a altres usuaris, els quals l'acusada havia alterat perquè hi constés el nom de la seva filla.
El frau es va produir en dos períodes diferents, fins al 2011
L'acusada va rebre poc més de 33.000 euros de manera fraudulenta a compte de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, en dos períodes de temps diferents, fins al 2011. D'altra banda, per poder beneficiar a altres famílies perquè rebessin un import major al qual els corresponia, va inflar les factures que havien aportat. En total, van afectar tres famílies, les quals desconeixien les irregularitats i van haver de retornar 13.925 euros, 11.634 euros i 1.036 euros, respectivament.
Dues acusades més van cooperar amb el frau
El ministeri fiscal ha acusat dues dones més per cooperar en el frau. En aquest sentit, aquestes inflaven les factures i falsejaven documentació, en connivència amb la funcionària i, així, obtenien prestacions més elevades per als seus fills. Entre el 2010 i 2011, una de les acusades va percebre indegudament 34.180 euros i l'altra en va rebre 7.598 euros per a la seva filla que tampoc li pertocaven.
Això suposa un delicte continuat de malversació de diners públics, juntament amb un delicte continuat de falsedat de document públic. Així doncs, per a la funcionària es demana una pena de sis anys de presó i el pagament d'una multa de més de 4.200 euros, a més de la inhabilitació per a un lloc de feina o càrrec públic durant sis anys. D'altra banda, a les cooperadores, la fiscalia sol·licita quatre anys de presó per a cadascuna, a més de 2.700 euros de multa i quatre anys d'inhabilitació per a un lloc de feina o càrrec públic.
La fiscalia sol·licita que tornin els diners defraudats
La fiscalia ha sol·licitat que les acusades tornin els diners que han defraudat a l'INSS. Així doncs, en concepte de responsabilitat civil, la xifra del frau, la qual haurien de retornar, puja fins als 100.000 euros. Atès que es tracta d'un cas de malversació de fons públics, el judici se celebrarà amb un jurat popular a l'Audiència de Tarragona.