Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Cartell que anuncia el lloguer d'un local comercial

El sector immobiliari tarragoní reprèn l'activitat entre la incertesa del desconfinament

La compra d'habitatges ha patit una important aturada | La situació dels locals comercials, «un drama»

Cartell que anuncia el lloguer d'un local comercial
Segons experts del sector, la situació dels locals comercials és «un drama» | Laia Solanellas

La important  sotragada econòmica que ha suposat la crisi del coronavirus es deixa notar en tots els sectors productius. El turisme, per la seva importància en el PIB estatal, està al centre de la notícia, però el sector immobiliari, durant tants anys motor econòmic del país, no està gaire millor.

Encara és massa aviat per saber com evolucionarà el  mercat immobiliari però sí que hi comencen a haver  xifres que permeten saber per on aniran els trets. Un estudi de la coneguda web Fotocasa, una de les pàgines líders, indicava que durant el mes d'abril s'havia  incrementat  el preu  de  l'habitatge en venda en el 52% de les províncies.

L'increment, en concret, és d'un 0.5% respecte al mes de març però experts del sector puntualitzen que «l'augment  no correspon a  transaccions reals, sinó als preus fixats pels propietaris per a intentar vendre o llogar els seus habitatges».  Així mateix, l'Institut Nacional d'Estadística indica que, durant el mes de març, o sigui, només dues setmanes de confinament, a Catalunya es van signar  4.917  hipoteques, una xifra un 23% inferior  al mes de febrer però, si es compara amb el mateix mes de l'any passat, només un 4%.

A les comarques de Tarragona, segons aquest mateix estudi, els preus han baixat, el mes d'abril, un 0,8%, respecte al mes de març, i un  1,1% respecte al mateix període de l'any passat.

La cerca d'habitatge a la xarxa durant el confinament permet extreure una dada curiosa que ajudaria a veure cap a on evoluciona  la demanda. Una vegada més, segons Fotocasa, s'ha disparat, un 40%, la cerca d'habitatge amb balcó, terrassa, i jardí. Dada que confirma Servihabitat, que assegura que les cerques d'aquest tipus d'habitatges ha augmentat, a la seva web, un 26%. I és que cal tenir en compte que el 7,9% de les  llars han passat el confinament sense veure el carrer, en un pis interior.

«Estem gestionant el 50% dels volums habituals»

La Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona assegura que gestionen un 50% menys de fiances | Haya

La Cambra de la  Propietat Urbana de Tarragona és una de les entitats de referència a l'hora de conèixer com està el mercat. El seu gerent, Hèctor Ruana, ofereix una dada que indica com està el sector: «Un indicador molt clar és el  volum de fiances de nous contractes que estem tramitant. Aquestes dues darreres setmanes estem gestionant el 50%  dels  volums habituals».

Ruana avança que «la setmana passada es van obrir els terminis per sol·licitar les  ajudes als llogaters en situació vulnerable que va impulsar el govern d'Espanya. Són ajudes estatals que  gestiona  el govern català. Els propietaris i llogaters afectats per la crisi els estan sol·licitant».

«La situació als locals comercials és un drama»

Joan Boronat, de finques Boronat, una coneguda immobiliària de Tarragona, recorda que ell va deixar de fer previsions sobre l'evolució del  sector a partir de l'any 2007. «Fins aleshores tots fèiem previsions i sempre eren optimistes. L'únic dubte era sobre quant pujaria, però a partir d'aquell moment,  tot va canviar. És molt difícil, és molt volàtil» apunta Boronat.

Ara bé, sobre la situació actual, aquest expert gestor immobiliari tarragoní explica que «fa dues setmanes i mitja que estem oberts i podem tenir una intuïció, una sensació, sobre com aniran les coses a curt termini».

«A curt termini», afegeix Joan Boronat, «les sensacions són les esperades. El  lloguer es manté ferm, la demanda està igual i els propietaris no es veuen amb necessitat d'abaixar el preu. La situació en els locals comercials  és un drama, només rebem que consultes sobre no pagar el lloguer, o renegociar el preu a la baixa o altres mesures. I en l'àmbit de la venda, hi ha una  forta parada. Hi ha gent que podria fer la despesa però amb  la  incertesa  que vivim, i la sospita que després de l'estiu segurament hi haurà una baixada de preus, prefereixen esperar».

Sobre si la situació de la pandèmia ha causat un canvi en el perfil de la demanda, del client, Boronat és molt clar: «No,  és igual. El lloguer ens el demanen els mateixos, parelles que cerquen un primer pis, gent sola, professionals...I en la propietat, possibles propietaris, doncs gent que es guanya bé la vida, com funcionaris, empresaris i altres».