La posició sanitària en què es troba la demarcació de Lleida està a punt del col·lapse. Així ho ha explicat aquest dimecres, 8 de juliol, el gerent territorial de l'Institut Català de la Salut (ICSCAT) a Lleida, Pirineu i Aran, Ramon Sentís, en una entrevista a 'Rac 1'.
L'augment de casos de coronavirus a la regió, especialment a la comarca del Segrià, que va convertir-se en la primera zona de Catalunya en tornar al confinament després de l'estat d'alarma, està augmentant la pressió assistencial als hospitals de la zona, i malgrat que els centres encara no estan saturats, si els casos segueixen multiplicant-se com fins ara, es pot arribar a aquesta situació en menys d'una setmana.
Ramon Sentís ha confirmat aquests pronòstics i ha assegurat que «ens hem de començar a preocupar. Tenim 69 hospitalitzats en els dos hospitals públics i els tres privats. La pressió comença a ser notòria i els dies vinents podríem tenir el sistema saturat».
La situació en què es troba Lleida actualment és conseqüència «del que vam fer fa 10 o 15 dies. Pràcticament des de Sant Joan. Si no aturem la transmissió comunitària, l'impacte el tindrem d'aquí a 7 o 10 dies. Apel·lo que es prenguin les mesures: distància de seguretat, higiene i mascareta», ha explicat Sentís a 'Rac 1'.
Possible enduriment del confinament
Si la situació no millora en els pròxims dies, el Segrià podria veure com el seu confinament es fa més ferri. Per exemple, una de les mesures que s'estan valorant des de Salut és el confinament domiciliari de les persones més vulnerables, la gent gran: «És una possibilitat. Uns 40.000 habitants del Segrià són personal vulnerable. Podria ser que a escala individual es pogués aplicar una mesura temporal com s'ha fet a les residències». És a dir, en els pròxims dies, el Govern podria decretar un confinament per a la gent gran, que no podria sortir de casa excepte causes de força major.
Des de Salut també han admès que els hospitals de la zona comencen a notar l'augment de la pressió, i ja s'estan plantejant derivar pacients dels hospitals de Lleida a altres punts de Catalunya amb menys incidència del virus actualment.
Les dades parlen per elles mateixes. A Lleida s'han detectat 3.800 casos de coronavirus des del principi de la pandèmia, a començaments de març. D'aquests 3.800 casos, més d'un miler s'han detectat en l'última setmana, i gairebé 80 només en un dia, aquest dimarts, 7 de juliol.
La situació, doncs, és pitjor que en el moment més àlgid de la crisi sanitària i Salut és conscient que els casos seguiran augmentant els pròxims dies. Adrià Comella, director del Servei Català de Salut, va confirmar que més de 200 metges arribaran als hospitals lleidatans per donar suport als seus companys i evitar la saturació de l'hospital, però com a mesura preventiva ja es va construir un hospital de campanya al costat de l'hospital Arnau de Vilanova per augmentar la seva capacitat assistencial quan el centre no pugui absorbir els casos.
«La idea és que a l'Arnau de Vilanova es quedin els pacients crítics i es puguin derivar alguns pacients de malalties menys crítiques a altres dispositius de la mateixa ciutat, i els pacients crítics que es puguin derivar poden ser tant de Covid com no-Covid. Treballem més amb la idea que els que es derivin siguin pacients no-Covid, per deixar espai per a pacients amb Covid en aquest hospital», va explicar Comella.