Exterior de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre

Situació preocupant a l'Ebre per la pressió assistencial als hospitals i la lenta desacceleració de la Covid

La baixa immunitat o l'augment del nombre de proves explicarien l'actual incidència del virus al territori

L'actual incidència del coronavirus  ha posat les Terres de l'Ebre en una situació de «patiment i preocupació». La desacceleració  s'està produint a un ritme lent i la pressió assistencial als hospitals i l'atenció primària és alta. Hi ha 82 pacients ingressats als hospitals i 16 a l'UCI. La baixa immunitat adquirida per la població en la primera onada —de poc més del 2,7%— o també la detecció dels molts casos asimptomàtics, ara que es fan més PCR i cribratges comunitaris, són alguns dels arguments que es contemplen per explicar que les Terres de l'Ebre hagin passat de ser el territori menys afectat pel coronavirus fa uns mesos al fet que encapçali ara els índexs de risc i propagació.

«Les dades epidemiològiques van a la baixa a poc a poc però això no vol dir que ho estem superant i que no hi hagi tensió com la que tenim als centres hospitalaris i a l'atenció primària, on la situació és de patiment i de molta preocupació», ha advertit el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés. Segons les dades de Salut d'aquest dimarts, s'han registrat 152 positius en les últimes hores, i hi ha 82 pacients de covid ingressats als hospitals ebrencs: 22 al Verge de la Cinta de Tortosa, 17 a la Santa Creu de Jesús, 7 al Comarcal de Móra d'Ebre i 20 al Comarcal d'Amposta. Als 82 ingressats s'han de sumar els 16 pacients covid que estan sent atesos a l'UCI del Verge de la Cinta.

La Unitat de Cures Intensives tenia abans de la pandèmia una capacitat d'11 llits, que s'ha ampliat habilitant 5 llits a l'ala contigua de les sales de parts i 6 més a l'àrea de Digestiu. Està previst que a finals d'aquesta setmana es pugui posar en marxa la nova Unitat de Semicrítics que afegirà 6 llits per a pacients crítics i 9 habitacions dobles que també es poden convertir en unitats individuals per ampliar l'UCI si es dona el cas. «Estem reorganitzant els serveis del Departament de Salut per avançar-nos al que podria ser una situació més complicada», ha apuntat Pallarés.

El contagi de desenes de sanitaris ha obligat a suspendre moltes cirurgies programades als hospitals de Tortosa, Amposta i Móra d'Ebre i s'han tancat les Urgències a Amposta a la nit. Les cues d'ambulàncies del SEM a les Urgències del Verge de la Cinta, que es van produir el cap de setmana, no preocupa. El Servei d'Emergències Mèdiques donarà indicacions per «corregir els fluxos» d'ambulàncies i evitar aglomeracions «en moments puntuals» i des de Salut s'ha apuntat que tan aviat com es reincorporin els 6 metges confinats de les Urgències d'Amposta es restablirà el servei a l'Hospital Comarcal.

Pla general de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Imatge del 13 de març del 2020
Hi ha 82 pacients de covid ingressats als hospitals ebrencs | ACN

De la mateixa manera es van suspenent i reactivant les operacions programades que ha calgut aturar pel contagi o aïllament dels professionals sanitaris dels quiròfans del Verge de la Cinta, els d'Amposta, i a finals de la setmana passada també a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre, on només es podia mantenir un 33% del servei amb el personal actiu. Salut prioritza mantenir l'activitat quirúrgica programada al territori sempre que sigui possible.

Pel que fa a les residències d'avis preocupen el centre VIMA de Sant Carles de la Ràpita i la residència de Gandesa, on hi ha 66 usuaris contagiats i 19 professionals. També s'ha preparat la residència de Batea per si cal donar suport als centres residencials afectats pels brots.

Multes per mobilitat i festes

D'altra banda, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre ha informat que durant el passat cap de setmana les Policies Locals i els Mossos d'Esquadra han posat 159 denúncies: 119 per incomplir el confiament municipal i el  toc de queda, 19 pel mal ús de la mascareta als espais públics, i també 21 sancions per festes i trobades de familiars i amics de més de 6 persones —una d'elles amb una desena de menors implicats a Santa Bàrbara—. El Govern ha fet un toc d'alerta davant d'aquests comportaments i ha demanat a la ciutadania que extremi l'autoprotecció.

Els Mossos, la Guàrdia Civil i les policies locals continuen coordinant els punts de control per fer complir el tancament perimetral als límits amb el País Valencià i l'Aragó i s'han intensificat els controls a les estacions de busos i trens.