Treballadors de Mercadona amb una mascareta.

Per sobre de Lidl, Eroski, Dia i Carrefour: causa furor el sou que paga Mercadona

L'empresa valenciana tornarà a apujar el salari als seus empleats aquest 2023

El sector de Podem dins del govern espanyol ha posat en el debat públic el paper dels empresaris durant la crisi. Especialment, en el sector de la distribució alimentària, amb Mercadona com a centre de la diana. Personalitats com Ione Belarra o Yolanda Díaz els acusen de «fer-se d'or» amb la crisi.

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va assenyalar el president de Mercadona, Juan Roig, com a «capitalista despietat». De manera més general, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va acusar alguns empresaris d'omplir-se les butxaques amb la crisi. Ara, l'empresari valencià ha reaccionat.

El president de Mercadona, Juan Roig, ha defensat els empresaris com a «creadors de riquesa i benestar». A l'empresari no li manquen adeptes, com l'economista Juan Ramón Rallo. A les seves xarxes socials ha destacat que Mercadona és el supermercat que millor paga els seus empleats.

El salari de Mercadona que causa furor

El professor Rallo ha adjuntat les dades segons les quals Mercadona paga els salaris més alts, per sobre de supermercats com Lidl, Eroski o Carrefour. «Salari anual en una empresa capitalista que explota els treballadors», ironitza. El gràfic mostra els salaris anuals del 2021.

Segons aquestes dades, el 2021 Mercadona va pagar als seus empleats 26.376 € anuals, davant dels 23.821 € del segon al rànquing, Lidl. Això suposa 2.555 € anuals més. Darrere hi ha Eroski (19.046 €), Aldi (16.657 €), Dia (16.167 €), Alcampo (14.846 €) i, finalment, Carrefour (14.152 €).

El conveni col·lectiu de l'empresa estableix des del 2019 un augment salarial per a cada any de vigència. Basant-nos en la dada de la inflació anual, el 2021 la pujada salarial va ser del 6,5 %, igual que el 2022. Segons aquesta dada, el 2023 Mercadona pujarà un 5,7 % el salari als seus empleats.

Pujada del salari el 2023

Després de la darrera pujada del 6,5 % el 2022, el sou mínim va dels 1.425 € als 1.928 € al mes bruts. El rang més baix l'ocupen els treballadors que fa menys d'un any que treballen a l'empresa i el nivell més alt, els empleats amb una antiguitat de més de 4 anys.

A més a més, enguany hi ha una altra novetat: s'aplicarà la pujada també als complements dels treballadors. A partir del primer any a l'empresa, els complements salarials creixen un 11 % anual per plus d'antiguitat. Això permet ampliar una mica més el salari que s'emporten els empleats.

Lidl
Lidl és el segon del rànquing dels salaris | Lidl

D'altra banda, Lidl va augmentar un 7 % el salari dels seus treballadors el 2022 i contempla un increment del 16,5 % fins a finals del 2025. Els caixers, reposadors i mossos de magatzem cobren gairebé 17.000 € a l'any en 14 pagues anuals. Els que cobren 12 pagues perceben 1.416 € mensuals.

El debat està a la taula

Podem ha assenyalat els supermercats per la pujada dels preus, per la qual cosa resulta cada cop més difícil omplir la cistella de la compra. Tanmateix, els supermercats recorden que la pujada dels preus de venda és més baixa que la dels preus d'origen. I que gràcies a ells han contribuït a moderar la inflació.

Les dades comparatives dels salaris dels supermercats en els darrers anys mostren diferències importants. Segons aquestes xifres, Mercadona segueix liderant el sector quant a competitivitat dels sous. Cal recordar que l'empresa valenciana compta ara mateix amb 96.000 empleats.

Ara, Mercadona llança el guant i es defensa així dels atacs d'una part del govern espanyol. El sector del PSOE també dona suport als supermercats i els agraeix l'esforç per ajudar a controlar la inflació. El debat continua obert i amenaça d'obrir un nou cisma a l'Executiu.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp