Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Un sofà per parlar dels problemes de salut mental a la plaça del Mercadal de Reus

Permetrà parlar obertament amb una persona que pateix o ha patit algun trastorn mental

Plafó informatiu amb l'enquesta i les dades sobre el tracte a les persones amb trastorns mentals
Plafó informatiu amb l'enquesta i les dades sobre el tracte a les persones amb trastorns mentals | Obertament

 

En el marc de la campanya d'àmbit nacional «Quan no sàpigues de què parlar, parla», i organitzada per Obertament, l'associació de lluita contra l'estigma de tenir malalties mentals,  el pròxim divendres 5 d'octubre, de les cinc a dos quarts de vuit de la tarda, la plaça del Mercadal de Reus comptarà amb un sofà on les persones que ho vulguin  podran parlar obertament amb una persona que està tenint o ha tingut algun problema de salut mental.

Així doncs, les mateixes persones que han viscut l'experiència de patir un trastorn mental, o d'estar-lo patint, seran les encarregades de convidar a la gent a seure amb ells en aquest sofà, per tal d'explicar-los la seva història, amb la voluntat de fer caure els prejudicis que encara existeixen sobre aquest fet, i obrir-se si es vol, per explicar les preocupacions pròpies.

No necessiten experts, només ser tractats amb normalitat

La campanya busca també incidir en el fet de la necessitat de donar suport a les persones que estan passant problemes de salut mental, que no necessiten experts en el tema, sinó algú que simplement tingui la predisposició d'escoltar-los deixant enrere pors i prejudicis. Partint de la base que  tothom pot patir aquestes malalties i per tant, els que les pateixen han de ser escoltats i tractats amb normalitat.

A més a més, darrere del sofà, un plafó de gran format explicarà la incidència de la discriminació per raó de salut mental en tots els àmbits de la vida; amb la idea que els vianants s'acostin a participar d'una enquesta interactiva que els proporcioni una mirada més conscient sobre la qüestió.

Tres àmbits clau on combatre l'estigma

El problema de la discriminació i el consegüent tracte diferencial per a les persones amb trastorns mentals té tres escenaris principals on recau la responsabilitat de l'entorn per no agreujar-lo, i a través de la normalització i acceptació de les malalties mentals es pugui  afavorir la recuperació o l'estabilització de les persones afectades.

D'aquesta manera,  la família, els amics i l'àmbit laboral són els escenaris principals on és necessari combatre amb més intensitat l'estigma i el fet perjudicial que suposa que les persones més properes no entenguin la situació per la qual la persona afectada per la malaltia està passant.

Tot plegat doncs, una campanya l'objectiu de la qual és reflexionar i canviar els hàbits respecte a la relació que la majoria de la ciutadania té envers les persones amb problemes de salut mental a través de dues línies d'acció: per una banda, promoure a través dels mitjans de comunicació un major coneixement sobre la salut mental; i d'altra banda la instal·lació d'una mostra itinerant, que juntament amb la iniciativa del sofà,  arribarà a Reus pels volts del Dia Mundial de la Salut Mental, una commemoració que se celebra a tot el món el dia 10 d'octubre.

Les psicopatologies són molt habituals
Les psicopatologies són molt habituals | Gtres