Josep Moles era un soldat republicà originari de Vimbodí que va desaparèixer el desembre de 1938. Va combatre al Front del Segre i va morir d’un tret al cap. Les famílies de les primeres víctimes de la Guerra Civil identificades de la fossa comuna del Soleràs (les Garrigues), entre les quals hi ha Moles, han enterrat aquest diumenge els seus familiars, després que el Departament de Justícia hagi entregat les restes de les quatre primeres víctimes identificades amb el Programa d’identificació genètica. Els quatre identificats són Leandro Preixens, Ramon Jové, Maria Teresa Mir i Josep Moles. Els tres primers eren civils veïns del poble, que van morir entre el 25 i el 27 de desembre de 1938 a causa de les bombes franquistes.
Segons va explicar Maria Moles, filla de Josep Moles, durant l'acte d'aquest diumenge a Soleràs, l’any 2008, ella, va sol·licitar la recerca del seu pare, i al mateix temps va voler recordar que per la seva mare i per la família ha estat un «martiri» tot el temps sense saber del seu pare. Moles va afegir que les mostres d'ADN que ella es va fer van determinar que el seu pare estava enterrat a la fossa del Soleràs. En aquest cas, el creuament genètic, es va fer amb les 2.000 mostres de què disposa el cens.
El soldat republicà de Vimbodí, Josep Moles, serà enterrat al poble de la família, a l'Espluga de Francolí. Els altres tres dels veïns del Soleràs han estat enterrats al cementiri nou aquest diumenge.
La consellera de Justícia, Ester Capella, que també va assistir als funerals, va fer una crida a la gent que pugui tenir «indicis» de familiars desapareguts i víctimes del Guerra que participin del Programa d'identificació genètica. Segons el Departament de Justícia, a Catalunya hi ha 505 fosses localitzades i se n'han obert 38, 14 de les quals durant l'últim any.
Gràcies al Pla de fosses, que permet al Govern fer excavacions d’ofici, l'estiud e 2017 es va obrir la fossa del Soleràs, on s’hi van trobar un total de 146 persones. És la fossa més gran excavada fins ara a Catalunya en nombre d’individus trobats. A Catalunya hi ha 505 fosses localitzades i se n’han obert 38, 14 de les quals durant l’últim any. El Departament de Justícia calcula que hi ha al voltant de 20.000 persones enterrades en fosses.