IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La solució que podria deixar la Covid-19 en una simple grip

La investigació per trobar una cura avança molt ràpidament

Científics investigadors
La investigació per trobar una cura avança molt ràpidament | Catalunya Diari

«Tempesta de citocines». Amb aquest terme mèdic expliquen els científics la principal causa de la inflamació pulmonar que porta als pacients de Covid-19 al col·lapse i, de vegades, a la mort. Ara, aquest procés natural que es desencadena com una resposta del sistema immunològic a la infecció podria ser la clau per trobar el fàrmac ideal contra el coronavirus.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Tempesta de citocines

Què és la tempesta de citocines? Quan el coronavirus intenta penetrar en les cèl·lules, el sistema immunològic es posa en marxa enviant grans nombres de cèl·lules anomenades macròfags per destruir el virus, però quan això és insuficient es produeix un alliberament en tromba de citocines, que són proteïnes que regulen la funció de les cèl·lules en tot el cos.

El problema està en el fet que quan són incapaços de contenir l'extensió del virus, el sistema immunològic segrega més citocines i entra en un bucle que el deixa exhaust i rendit davant la infecció. En pacients morts per Coronavirus es detecta un baix nivell de limfòcits, els glòbuls blancs que haurien de combatre el virus a la sang i que estan esgotats, i aquí pot estar la clau.

Cada vegada va quedant més clar que la pneumònia és la conseqüència i no la causa, i que la lluita contra el coronavirus ha de remuntar-se a molt abans, quan el patogen circula per la sang i erosiona les parets dels vasos sanguinis per acoblar-se a les cèl·lules.

Solucions contra el coronavirus

Els respiradors estan sent els salvadors dels pacients amb complicacions, però la solució al coronavirus està en una altra part. On? Fins ara l'opció més ferma era el fàrmac antimalàric conegut com cloroquina, però sobretot en pacients greus està produint arrítmies fatals, i han aparegut altres alternatives.

Tocilizumab,ciclosporina A,ruxolitinib,baricinitib són noms de fàrmacs que ja s'estan comercialitzant i que comparteixen un principi actiu contra l'artritis reumatoide. Si tal com s'està observant, en els casos més greus de Coronavirus es produeix una inflamació semblant a la d'algunes malalties reumàtiques, aquests fàrmacs podrien funcionar.

Un dels centres pioners en aquesta solució és l'Hospital Fundació Jiménez Díaz de Madrid, on la doctora Olga Sánchez Pernaute dirigeix un assaig clínic amb ciclosporina A en pacients de Covid-19: «La resposta del sistema de defenses és desproporcionada en temps o en magnitud, i l'estratègia terapèutica consisteix a frenar o regular aquesta magnitud».

El que estan intentant aquests metges és que el Coronavirus acabi sent una grip normal, i per a això cal bloquejar les vies perquè produeixi les conseqüències inflamatòries. Cal anticipar-se al virus abans que deslligui la tempesta de citocines.

Un altre referent per a aquesta estratègia ha estat el tocilizumab, un tractament per a la leucèmia que s'administra per evitar que els tractaments d'immunoteràpia deslliguin la tempesta de citocines que porten al pacient al col·lapse. Javier Cortés, oncòleg que treballa en un assaig per combatre el Coronavirus amb tocilizumab, explica que la idea és «aconseguir que els limfòcits continuïn lluitant contra la infecció».


Comentaris

envia el comentari