Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb uns peatges a l'autopista i una mà subjectant diversos bitllets d'euro

La solució de tota la vida per evitar pagar per fer servir les autovies a Espanya

El peatge per a les autovies ha despertat una gran polèmica entre els conductors

Sembla que cada cop queda menys temps perquè entri un vigor una de les mesures més polèmiques dels últims temps. Es tracta del fet d'haver de pagar un peatge en utilitzar les autovies d'Espanya, cosa que fins ara només passava amb les autopistes.

La mesura no ha agradat gens als conductors i ja són molts els que comencen a pensar en què poden fer per poder 'saltar-se-la'. Hi ha una idea que es repeteix més que altres i que, segons sembla, és la que es posarà en pràctica.

El Fòrum de Mobilitat d'Alphabet ha donat diverses dades interessants sobre aquesta mesura. Segons es desprèn d'aquest estudi, el 91% dels espanyols estan en contra de pagar un peatge per fer ús de les autovies.

Així mateix, el 63% considera que només és una mesura per recaptar diners. El 28%, per part seva, afirma que, a conseqüència d'això, hi haurà més trànsit a les carreteres secundàries, cosa que en cap cas és l'objectiu.

Muntatge de la vista exterior d´una parada de peatges i una rodona d´una senyora en un cotxe pagant un peatge
El 91% dels espanyols estan en contra de pagar un peatge per fer ús de les autovies | Getty Images

Els peatges a les autovies, cada vegada més a prop

Si alguna cosa és clara és que tot apunta que la mesura està cada cop més a prop d'entrar en vigor. En aquest sentit, el director general de la DGT, Pere Navarro, va afirmar que Espanya hauria de començar a implementar-la el 2024.

Tot i això, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, no va trigar a desmentir que el govern estigui pensant a imposar peatges, una mesura que sí que recull el Pla de Transformació i Resiliència.

Des de la DGT es reforça el seu argument assegurant que la mesura ja està pactada i queda a dins, com dèiem, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d'Espanya.

A la pàgina 27 recull que: «Cal desenvolupar un sistema de pagament per ús de la xarxa de vies d'alta capacitat que permet cobrir els costos de manteniment i integrar les externalitats negatives del transport per carretera com passa a la resta d'infraestructures».

Raquel Sánchez ha desmentit que la mesura entri en vigor el 2024. És a dir, nega la informació compartida per Pere Navarro. Així mateix, també ha negat que el govern espanyol s'estigui plantejant dur a terme aquesta mesura.

Implementar un peatge a les autovies d'Espanya tenia com a objectiu equiparar el manteniment de les carreteres als sistemes usats en altres països de la UE, així com una condició perquè el nostre país rebés fons econòmics.

Aquesta és la solució que han trobat els espanyols

Amb tot això a sobre de la taula, és interessant saber què es plantegen fer els conductors si és ser cert que el pròxim 2024 hi haurà peatges per transitar per les autovies espanyoles.

Com també es desprèn de l'estudi anterior, el 68% dels conductors afirma que estaria disposat a canviar la seva ruta per anar per carreteres secundàries, fins i tot tenint en compte l'índex de sinistralitat més gran d'aquestes.

Muntatge amb una carretera de diversos carrils amb cotxes circulant i una imatge d'algú conduint on es veu el velocímetre
El 68% dels conductors estan disposats a canviar la ruta i anar per carreteres secundàries | Getty Images, Hemera Technologies

El pla s'implementaria aquest mateix 2023

Fa un temps es va dir que aquesta mesura es començaria a implantar el 2023. Tot i això, sembla que s'ha endarrerit fins al pròxim 2024. Això sí, tot apunta que la mesura acabarà entrant en vigor abans o després.

La raó del retard ha estat la manca de consens polític i social. Aquest tipus de problemes, segons van compartir fonts de l'Executiu a Expansión, fan «impossible» abordar una reforma d'aquest tipus.

Així ho va confirmar també Isabel Pardo, secretària de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que va indicar que l'estudi tècnic estava avançat, però encara no s'havia validat la iniciativa.