Els somnis lúcids: com controlar allò que somies

Hi ha vegades en què dormim però podem gestionar perfectament les imatges que veiem durant el son, com si fóssim els directors d'una pel·lícula
Sueños lúcidos: qué es y cómo dominar los sueños
Què són els somnis lúcids i com es poden controlar els somnis? | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

Tens ganes de controlar allò que somies? Hi ha gent que ho pot aconseguir per mitjà dels somnis lúcids, dins dels quals la persona que somia té un control absolut de tot allò que passa, a través de la imaginació.

 

Aquest efecte, de fet, s'ha popularitzat gràcies a alguns llargmetratges de l'estil d''Origen', que va protagonitzar l'actor Leonardo di Caprio i va aconseguir un total de quatre Oscars. En aquesta pel·lícula, el poder per gestionar els somnis feia que els personatges arribessin a uns límits inesperats. Es tracta, de fet, d'un fenomen que no és gens nou: al segle XIX, l'autor Léon d'Hervey de Saint-Denys va escriure una obra que explicava de quina manera podem dirigir allò que somiem.

 

En cas que tinguis ganes de saber quins són els secrets que s'amaguen rere els somnis lúcids, et presentem un article que t'ajudarà a definir-los, a veure què impliquen i de quina manera tu podries dominar els teus somnis quan estàs dormint. 

 

En què consisteix un somni lúcid?

Es tracta d'aquells somnis en què la persona és plenament conscient del fet que somia. Dins d'un somni tradicional, les persones que somien són espectadores i prou, però en aquest cas poden fer de directores i crear l'escenari dels seus somnis tal com els convingui.

 

D'aquesta manera, l'individu podria dur a terme una exploració de terres llunyanes, esdevenir un animal, encarnar un guerrer d'una altra època o conèixer una persona famosa, entre altres. Les persones que tenen aquests somnis els poden dominar d'una forma força notable i poden transformar-los, fan que objectes i personatges apareguin o desapareguin, poden saltar-se qualsevol llei natural i, fins i tot, poden arribar a experimentar facultats especials allunyades de les lògiques habituals: per exemple, poden córrer com els animals de quatre potes o volar. Al món real, aquestes facultats ens semblarien del tot màgiques i absolutament impossibles.

 

Avui en dia, s'està estudiant el tema dels somnis lúcids amb l'objectiu que en algun moment se'n puguin beneficiar els individus amb problemes relacionats amb la depressió o d'altres problemes relacionats amb l'estat d'ànim. De fet, és habitual sentir que, de cada deu persones, vuit tindran un somni lúcid com a mínim un cop durant la seva vida. Si tenim en compte que, a la vida, cada individu somia aproximadament sis anys —al voltant de 2.190 dies o 52.560 hores—, no és tant.

 

Les persones que tenen somnis lúcids consten de l'habilitat de sentir alguna mena de presciència mentre somien i, per dir-ho d'alguna manera, aconsegueixen despertar determinats aspectes que estan vinculats amb la seva consciència de vigília. D'aquesta manera, són capaces de prendre el control i d'actuar de manera intencionada dins de l'univers dels somnis. D'aquesta manera, en algunes ocasions els somnis lúcids es defineixen com un estat híbrid de son i consciència desperta.

 

Sueños lúcidos: qué es y cómo dominar los sueños
Què són els somnis lúcids i com es poden dominar | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

Es tracta d'una cosa anòmala?

Molts cops, quan somiem no som conscients que estem somiant. El nostre cervell, que està adormit, veu els somnis tan realistes que normalment els conferim un estat de realitat material

 

Els somnis lúcids i els que no ho són provoquen sensacions diferents, i per això podríem pensar que estarien vinculats amb patrons d'activitat cerebral que són diferents.

 

D'aquesta manera, podríem dir que els somnis lúcids constitueixen una de les irregularitats o anomalies que tenen lloc mentre estem dormint. Es tracta d'una manifestació d'una consciència subjectiva que emergeix mentre dormim i que es relaciona amb els despertars falsos o amb la paràlisi del son, una vivència que fa que ens despertem paralitzats i totalment espantats.

 

Els malsons són somnis lúcids? Probablement en alguna ocasió, després d'un somni espantós o malastruc, has vist que simplement estaves somiant i, uns segons més tard, t'has despertat amb una gran sensació d'alleujament. D'aquesta manera, el somiador que es desperta amb la intenció d'escapar-se del malson segurament està lúcid únicament en part. Quan té un malson, el somiador experimentat en somnis lúcids és conscient que es tracta d'un malson del tot inofensiu, com si estigués mirant una pel·lícula de terror i prou.

 

De quina manera es poden dominar els somnis?

Frederik Willems Van Eeden va ser un psiquiatra d'Holanda que, l'any 1913, va encunyar l'expressió «somni lúcid» amb el sentit d'un somni que som conscients que està tenint lloc i que combina la naturalesa dels somnis amb les capacitats que té el nostre cervell. 

 

Tal com hem explicat, les persones que tenen somnis lúcids expliquen que durant aquests moments tenen control total de les seves capacitats cognitives i poden dur a terme raonaments clars, actuar segons ho desitgen i recordar la seva vida de vigília. Tot i que dormen, viuen intensament dins d'un univers de somnis que, de manera sorprenent, sembla que sigui real.

 

Igualment, existeixen indicis que afirmen que els somnis lúcids podrien induir-se de manera voluntària. En cas que naveguem per internet, trobarem un gran nombre de fòrums i pàgines en què els internautes proporcionen consells per tal d'aconseguir controlar els somnis.

 

Algunes persones aconsellen disposar d'un tòtem del son, que seria un objecte familiar de l'univers de la vigília que podria contribuir a precisar si una persona somia, o que poden servir d'àncora per mirar d'evitar que desaparegui la lucidesa. A través d'aquests tòtems, es podria aconseguir un control més gran de les seves accions i pensaments durant el son, s'incrementaria la capacitat de pensar d'una forma lògica i es podrien recordar més fàcilment esdeveniments i fets reals. 

 

Hi ha diversos somiadors que expliquen que dins dels somnis lúcids consten d'un poder decisori rellevant, tot i que no tan important com el que tenen a la vida diària.

 

Sigui com sigui, hem de recordar que, mentre tenen lloc, els somnis són reals. En el moment en què despertem és quan, per fi, podem veure imatges fugaces de tot allò que ha passat pel nostre cap i quan ens adonem, d'aquesta manera, que es tracta d'una experiència viscuda, gairebé pròpia dels il·lusionistes, d'una mena de miratge. 

 

Sueños lúcidos: qué es y cómo dominar los sueños
Els somnis lúcids ens confereixen un poder de decisió d'allò més rellevant | HOROSCOPOMAGICO.COM

Hi ha diversos estudis que afirmen que, de manera habitual, els somiadors esdevenen lúcids just després de tornar a la fase REM —que es repeteix més d'un cop en un mateix somni— després d'un despertar curt, o al llarg de períodes d'activació intensa. D'aquesta manera, els somnis lúcids constituirien el resultat d'una conjunció de factors fisiològics i psicològics: un grau d'activació cerebral suficient i una actitud de la ment adequada.

 

D'aquesta manera, per tal d'endinsar-nos en els somnis lúcids hi ha gent que aconsella —a banda de preguntar-se sovint si s'està o no s'està somiant— que ens despertem al cap de cinc hores d'estar dormint, quedar-nos desperts durant un període de temps curt i després adormir-nos de nou amb la finalitat d'endinsar-nos en una etapa de somni REM, en què hi ha més possibilitats d'experimentar somnis lúcids. Igualment hi ha gent que, després de dormir durant aquestes cinc hores, aconsella que abans d'adormir-se de nou es desenvolupi la intenció de recordar i de posar atenció als propers somnis a través de la repetició de les paraules «quan somiï de nou, recordaré les coses que somio». D'aquesta manera, es podrien induir els somnis lúcids.

 

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari