Investigadors catalans descobreixen que sopar tard augmenta el risc de càncer

Les persones que sopen a les 21.00 hores tenen un 20% menys de probabilitats de patir-ne

Recreació d'una cèl·lula cancerígena
Recreació d'una cèl·lula cancerígena | GTRES

Si acostumes a sopar a partir de les 22.00 hores o just abans d’anar-te’n al llit, t’interessarà saber que tens un major risc de patir un càncer de mama o de pròstata. Així ho apunta un estudi elaborat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i que ha publicat aquest dimecres la revista ‘International Journal of Cancer’.

Segons aquest treball, les persones que sopen com a molt tard a les nou del vespre o que ho fan dues hores abans de ficar-se al llit tenen un 20% menys de possibilitats de patir aquesta malaltia que els que sopen més tard o just abans d’anar a dormir. «L'evidència recent en estudis experimentals indica que el moment de menjar és important i mostra que fer-ho en hores tardanes afecta la salut», explica l’investigador de l’ISGlobal Manolis Kogevinas.

Un estudi innovador

Tots els treballs que s'havien realitzat fins al moment sobre la relació entre l'alimentació i el càncer s'havien centrat en el tipus de menjar o en la quantitat que es consumirà. Per això, l'ISGlobal va voler anar més enllà i veure la influència que tenien altres factors com l'hora de menjar i les activitats que es fan abans i després.

L'objectiu era establir si aquests aspectes tenien influència a l'hora de patir un càncer de mama o de pròstata, dos dels més comuns i que se solen relacionar amb les feines en horari nocturn o amb l'alteració del rellotge biològic. Per això es van avaluar les dades de 621 casos de càncer de pròstata i 1.205 de mama en homes i dones de diferents punts d'Espanya.

Seguir uns horaris redueix el risc de càncer

Els investigadors van preguntar a tots els pacients pels seus hàbits alimentaris, els horaris que seguien a l'hora de menjar i dormir. «El nostre estudi conclou que seguir patrons diürns d'alimentació s'associa amb menys risc de càncer», destaca Kogevinas.

De fet, l'investigador creu que els estudis «subratllen la importància de tenir en compte el ritme circadiari en els estudis sobre dieta i càncer» i que a partir d'ara «tindran implicacions en les recomanacions sobre la prevenció del càncer, que actualment no tenen en compte els horaris dels àpats».


Comentaris

envia el comentari