Les obres de la Casa Navàs de Reus han descobert una curiosa sorpresa. Mentre es treballa per enllestir la recuperació del capcer de l'edifici, els operaris han descobert una peça amb història: una de les eines que es van fer servir durant la reconstrucció del sostre de la casa després de la Guerra Civil.
Segons han explicat a través de les xarxes socials, s'ha trobat una pastera de fusta. Es tracta del recipient a través del qual els constructors de principis dels anys 40 haurien transportat el morter per rehabilitar el sostre esfondrat per una bomba. La mateixa que va fer desaparèixer la torre i el capcer també va deixar sense sostre una part de la casa.
Va ser l'única part afectada que es va reconstruir just després de la guerra, i es va fer perquè els propietaris volien que tornés a ser un espai habitable. Segons detallen des de la Casa Navàs, la peça pesa molt, i com a bocí d'història que és, asseguren que «la guardarem com un tresor».
La recuperació del capcer de Cal Navàs, en marxa
La primera pedra del nou capcer de la Casa Navàs es col·locarà la setmana vinent. És la previsió que es va des de l'equipament patrimonial, que encara la recta final de la recuperació d'aquesta part. Les darreres setmanes s'ha estat treballant en l'estructura que ha de suportar el capcer.
La part més vistosa i principal de les obres actuals, doncs, començarà a prendre forma definitivament a partir de la setmana vinent després que les obres comencessin el mes de gener passat. Serà al juny, a principis d'estiu, quan les obres acabin si es pot seguir el calendari previst.
Tot plegat després que es recuperessin algunes de les peces originals del capcer. Aquesta recuperació va permetre plantejar els fonaments arquitectònics i de disseny de la recuperació actual del capcer. El projecte ha de permetre a la Casa Navàs recuperar una part important de la seva fesomia original.