Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un satèl·lit orbitant la Terra

Sorpresa a l'espai: arriben uns inquietants senyals galàctics

Un estudi treu a la llum que la Terra rep cada 16 dies uns senyals de ràdio provinents d'una galàxia que es troba a 500 milions d'anys llum

Imatge d'un satèl·lit orbitant la Terra
Els senyals han arribat d'una galàxia que es troba a 500 milions d'anys llum de la Terra | Arxiu

Un estudi recent revela que la Terra està rebent cada 16 dies uns misteriosos senyals de ràdio provinents d'una galàxia que es troba a 500 milions d'anys llum del nostre planeta. La seva arribada és puntual com un rellotge i és la primera vegada que els científics detecten aquestes emissions, conegudes amb el nom de ‘Ràfegues de ràdio ràpides’ (FRB). 

Segons aquestes dades, provinents d’una investigació canadenca i publicades en un article a ‘Science Alert’, aquests senyals han estat batejats amb el nom de ‘FRB 180916. J0158+65’,  i la seva freqüència d’arribada exacta és cada 16,35 dies. En concret, durant quatre dies es produeixen una o dos ràfegues cada hora, i després es queda en silenci durant 12 dies. El procés es repeteix constantment amb aquest patró, segons van comprovar els experts durant moltes observacions al llarg de 409 dies.   

Què són les FRB?

Les FRB són unes ràfegues extremadament potents que duren tan sols uns mil·lisegons i descarreguen tanta energia com centenars de milions de sols. El seu descobriment és important per als científics per tal d’entendre la naturalesa i origen d’aquests elements. Alguns experts afirmen que les FRB són els misteris «més temptadors» que l’univers ha llençat a la Terra en els darrers anys. 

La freqüència de 16 dies és possible que es degui al fet que les ràfegues tinguin una òrbita en la qual s’hi trobi la Terra, sense descartar que siguin un objecte únic. La millora de les tecnologies fan més fàcil la detecció i estudi dels fenòmens espacials.