Situació molt diferent la que viu aquest estiu la platja vendrellenca del Francàs, comparat amb un any enrere. Si l'estiu del 2017 va ser un calvari per la constant pèrdua de sorra, que va fer minvar moltíssim la platja en zones com la del càmping, aquest any sembla que, de moment, la platja aguanta. La zona més perjudicada un any enrere manté una bona llargada de platja. El tram que hi ha abans d'arribar a la reserva marina de Masia Blanca és més reduït, com és habitual, però està lluny de l'aspecte que mostrava l'any passat, quan fins i tot va arribar a desaparèixer tota la sorra a mitjans del mes d'agost.
La situació crítica que es va viure el 2017 va fer que veïns i comerciants de la zona recollissin signatures per «salvar la platja». Des de Costes es van comprometre a fer un estudi a llarg termini per trobar les causes d'aquesta regressió, tot i que les úniques actuacions que s'hi han fet han estat les habituals regeneracions portant sorra d'altres llocs. De moment, aquest any s'han evitat aspectes com el pronunciat graó de sorra que hi havia, i que feia molt complicat entrar i sortir de l'aigua.
Situació similar a altres platges
La platja del Francàs també va patir els forts temporals del passat mes de març, que la van deixar en un estat deplorable just quan s'entrava a la Setmana Santa. Aquesta situació s'ha repetit en altres platges de la zona, com la del Mas Mel de Calafell. De fet, en aquest municipi es va plantejar un sistema de dunes que pogués evitar la pèrdua de sorra com a solució a mitjà termini.
A les platges del Vendrell, aquesta setmana s'han aixecat les tres banderes blaves, que en certifiquen la qualitat i garanteix que disposen de tots els serveis necessaris. A Coma-ruga, des de salvament marítim també s'ha posat una nova senyalització que alerta dels corrents que hi ha en alguns punts de l'aigua, que xuclen als banyistes cap endins. A principis de setmana, els socorristes ja van haver d'ajudar a sortir a diferents persones per aquesta circumstància.