La plataforma ciutadana SOS Penedès reclama que el futur Pla Territorial Parcial (PTP) de la vegueria es defineixi sense la «colonització desorganitzada de la perifèria metropolitana». El col·lectiu assegura que fins ara el Penedès ha estat planificat d'esquenes a la sensibilitat del territori, i defensen el desplegament d'iniciatives fins ara considerades «utòpiques». Aquest dimarts han presentat les seves propostes per a l'avanç del PTP, on exigeixen «respecte» per els paisatges, l'economia autòctona i la mobilitat sostenible. En aquest sentit, entra altres, demanen que es redueixi el creixement urbanístic —tant residencial com econòmic— i insisteixen en defensar el projecte d'una gran Regió Agroalimentària.
SOS Penedès sosté que una de les primeres accions del PTP ha de centrar-se en revisar els plans generals del conjunt de municipis de les quatre comarques «per reduir l'excés de previsió de creixement», alhora que aposten per estudiar la reducció d'urbanitzacions de baixa densitat. A nivell empresarial, demanen que el PTP fomenti les activitats arrelades a l'activitat agrària del Penedès per evitar, diuen, futures deslocalitzacions.
Pel que fa a les infraestructures, la plataforma demana que aquestes es planifiquin sense convertir el Penedès en un «contenidor logístic», mentre reclama que la mobilitat entre les quatre comarques es dissenyi afavorint els mitjans de transport públics. Especialment reclamen millorar la xarxa ferroviària.
Un dels projectes més reivindicats per SOS Penedès és, novament, la Regió Agroalimentària, que el col·lectiu fa anys que defensa com a alternativa als grans polígons logístics. Veuen en aquest projecte una via per fomentar l'agricultura ecològica, l'economia circular, la reducció de residus i una millora de la salut comunitària. Alhora, asseguren que contribuiria a millorar l'oferta turística, educativa i de recerca.
«Cal debatre la reivindicació social del model territorial amb la dignitat i respecte que es mereix», defensa SOS Penedès, que proposa redactar estudis monogràfics sobre el paisatge forestal i agrari, l'economia agrària i les potencials activitats econòmiques. Demanen que aquests anàlisis serveixin per valorar la relació complementària amb les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona.
10 MEUR en cinc anys
Per donar forma a totes les seves iniciatives, SOS Penedès proposa crear un consorci público-provat que redacti un Programa d'Actuació i Inversions. Estaria format, expliquen, pels Consells Comarcals i els Ajuntaments de Vilafranca, Igualada, Vilanova i el Vendrell, així com representats de l'empresariat i de les entitats territorials.
La plataforma calcula que les propostes que volen desplegar necessitarien una inversió de 10 milions d'euros durant un període de cinc anys. Es tracta d'un finançament que consideren que hauria d'assumir la Generalitat, complementat amb programes de la Unió Europea i d'empreses consorciades.
Els diners, expliquen, servirien per preparar els estudis i propostes urbanístiques per desplegar després el PTP, començar a promoure la Regió Agroalimentària i adequar els polígons industrials a un nou model. SOS Penedès estima que caldrien 60 treballadors tècnics i 190 col·laboradors per fer aquesta tasca, i proposen crear unes oficines als antics magatzems de vi del carrer Comerç de Vilafranca.