Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de las instalaciones de Tönnies, la empresa cárnica más grande de Alemania

La sospita sobre l'origen del rebrot a Alemanya que portarà cua

El cap de l'escorxador on s'ha localitzat el focus ha llançat una polèmica teoria i els sindicats l'acusen de racista

Imatge de les instal·lacions de Tönnies, l'empresa càrnia més gran d'Alemanya
L'empresa càrnia més gran d'Alemanya, Tönnies, està en el focus de la polèmica | DPA

El primer que van fer els governs amb l'esclat del primer brot de coronavirus va ser tancar les fronteres, i des de l'inici de la pandèmia la circulació entre països es considera com un dels principals riscos de transmissió. Per això les últimes notícies que arriben sobre l'origen del rebrot a Alemanya  poden obrir un intens i polèmic debat.

La gran pregunta a Alemanya  ara és què ha causat el focus de més de 650 infectats a l'escorxador més gran de país, Tönnies, que ha obligat a posar en quarantena a més de 7.000 persones i a tancar escoles i llars d'infants a la zona del rebrot, a Renània del Nord.

Cap de les versions està demostrada científicament, però una primera teoria, defensada sobretot per l'empresa, critica directament l'actitud irresponsable dels seus empleats, ja que la majoria dels treballadors de la planta càrnia procedeixen de l'est d'Europa i fa dues setmanes, aprofitant un pont festiu, van viatjar a Romania  i a Bulgària  per visitar les seves famílies.

Ara se sospita que podrien haver comportat de tornada el virus, o almenys és la versió que sosté l'amo de la planta, Clemens Tönnies, que ja va estar en el focus de la polèmica per les seves declaracions sobre els africans: «En lloc de plantejar pujades d'impostos per a destinar-los a la lluita contra la  crisi climàtica, s'haurien de construir a l'Àfrica vint centrals energètiques, així els africans deixarien de talar arbres i de produir infants quan es fa fosc».

Les polèmiques declaracions del cap de l'empresa, que és també el president de l'equip de futbol Schalke 04, dóna suport l'acusació de racisme que fan alguns sindicats sobre aquesta teoria de l'origen del rebrot, que té, diuen, «tints xenòfobs».

La teoria alternativa

Els sindicats sostenen una altra teoria: l'empresa ha prioritzat els  interessos econòmics davant de la salut dels seus empleats. Això se suma a l'evidència de les dificultats de la indústria càrnia per complir les mesures de distància i higiene durant la pandèmia, i ha estat reconegut com un dels principals focus de propagació del coronavirus.

Sense anar més lluny, el mateix govern alemany va anunciar una reforma estructural del ram, que està caracteritzat per la mà d'obra temporal i immigrant. A més, segons el mitjà alemany DW, el capellà catòlic Peter Kossen, que ofereix els seus serveis pastorals als treballadors de la indústria, va fer una crida el sector carni a millorar les condicions dels seus treballadors.

Una cosa que no encaixa per res en la versió de la càrnia que ara està en el punt de mira a Alemanya, i que culpa als seus treballadors d'haver importat el virus. Segons el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties, Alemanya ha registrat 4.814 casos en les últimes dues setmanes, en comparació amb els 2.898 a Romania i els 915 de Bulgària.