Pedro Sánchez parlant en un acte públic

Pedro Sánchez anuncia una pujada de sous a Espanya: quants diners i qui els cobrarà

El president del govern espanyol anuncia un increment del 8% del salari mínim aquest 2023

Cop d'efecte a la Moncloa. Pedro Sánchez ha anunciat un increment del 8% del salari mínim interprofessional (SMI). En altres paraules, el salari mínim puja fins als 1.080 euros bruts al mes en 14 pagues.

El govern espanyol ho ha acordat amb els sindicats, però la patronal s'ha despenjat un any més del pacte.

«Amb això complim amb el compromís de legislatura de situar-lo en el 60% del salari mitjà a Espanya», ha reivindicat Sánchez aquest dimarts a la tarda en una compareixença al Senat. L'SMI és actualment de 1.000 euros. La pujada s'aplicarà de forma retroactiva des de l'1 de gener. L'increment de 80 euros mensuals se situa molt a prop de la xifra més elevada proposada pel comitè d'experts del Ministeri de Treball, que era de 1.082 euros al mes.

L'acord amb els sindicats, clau 

L'acord amb els sindicats s'ha desbloquejat aquest dimarts després d'una reunió d'última hora entre la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez. Prèviament, el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ja s'havia reunit amb membres d'ambdós sindicats. A la trobada no hi ha assistit cap membre de la patronal.

La CEOE va rebutjar participar en la trobada, però havia mantingut la seva proposta formulada al desembre d'augmentar l'SMI un 4% fins als 1.040 euros bruts mensuals en 14 pagues. Els sindicats reclamaven que aquest increment arribés als 1.100 euros.

Pedro Sánchez en una compareixença de premsa al palau de la Moncloa.
L'acord amb els sindicats s'ha desbloquejat en última instància i Pedro Sánchez ha pogut anunciar l'augment del sou mínim. | Europa Press

El comitè d'experts del Ministeri de Treball havia plantejat quatre escenaris de pujada del salari mínim.

La més baixa era de 46 euros i la més alta de 82. A més, el comitè va proposar també dos escenaris intermedis amb increments de 54 i 66 euros mensuals. Ara, per tant, queda cobert el que ha estat el gran reclam dels sindicats durant tot aquest temps. 

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp