Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Els mosquits escullen a qui piquen a partir de la suor humana

Els experts creuen que aquest descobriment pot servir per, en un futur, generar un producte que repel·leixi els mosquits i evitar així les doloroses picades

Els mosquits fan la vida impossibles a molta gent | Cedida

 

Gran descobriment el que ha fet un equip d’investigadors biòlegs dels Estats Units entorn les temibles picades dels mosquits que fan la vida possible a molta gent a la primavera i estiu. Segons aquest estudi, els mosquits oloren la suor humana, a través de la qual escullen a les seves víctimes. Una troballa que obre la porta a buscar un repel·lent absolut contra les molestes picades. 

Segons un estudi que s’ha publicat recentment a la revista ‘Current Biology’, els mosquits femella detecten els compostos àcids volàtils de la suor que desprenem els humans en el seu procés de buscar víctimes per picar. Un element que s’afegeix al diòxid de carboni, l’olor corporal, la humitat i els senyals visuals que ja de per sí es sabia que buscaven aquests petits ‘vampirs’.

Les plagues de mosquits augmentaran aquest estiu | Arxiu

 

Un repel·lent que faci ‘invisibles’ els humans

Segons indiquen els experts, aquest experiment pot significar que, en un futur, es trobi una manera per evitar al 100% les picades de mosquits a través d’un repel·lentque faci, literalment, ‘invisible’ els humans en el seu olfacte. Un pas, però, que queda lluny de moment i que portarà encara un temps de més investigacions.

En concret, els científics posen l’ull en el correceptor olfactiu conegut amb el nom d’Ir8a que els mosquits utilitzen per guiar-se a l’hora de buscar persones a qui picar. S’ha demostrat que si s’elimina aquest gen els mosquits ho tenen molt més difícil per detectar víctimes i, per tant, redueixen els seus atacs.

  • També et pot interessar: Truc infal·lible perquè els mosquits no s'acostin a l'estiu

«Si eliminem la funció de l’Ir8a, hem comprovat que, aproximadament, s’elimina el 50% de l’activitat de recerca dels mosquits», explica Matthew DeGennaro, coautor de l’estudi i investigador de neurobiologia de mosquits de la Universitat Internacional de Florida, als Estats Units.

Més enllà de trobar un nou repel·lent molt més eficaç, els experts creuen que també es podrien millorar els que ja existeixen, així com dissenyar sistemes per allunyar els mosquits de llocs on hi hagi persones habitualment, com ara terrasses de bars o piscines. No es descarta, inclús, la creació de trampes.