IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Com superar la gelosia en una relació de parella

Es tracta d'una resposta emocional que es produeix quan tenim por de perdre quelcom

Los celos son una respuesta emocional que aparece ante la posibilidad de perder algo que creemos nuestros.
Analitzem la gelosia dins de les relacions de parella | Cedida

No hi ha ningú que desitgi ser gelós. Ara bé, tothom ha viscut algun cop amb un sentiment de gelosia i, per poder gestionar aquesta mena de reaccions i saber-les superar, cal que es distingeixi entre la zelotípia i les reaccions humanes naturals.

Tot seguit, mirarem de definir la gelosia i els trets de la personalitat que més caracteritzen els individus gelosos. Igualment, parlarem de la gelosia patològica i de diversos consells al voltant de la millor manera d'evitar la gelosia i gestionar aquests sentiments incòmodes.

En què consisteix la gelosia?

A nivell biològic, podem afirmar que la gelosia és una classe de resposta emocional que es produeix en el moment en què un individu capta una amenaça directa sobre una cosa que pensa que és seva.

Dins d'una relació de parella, la gelosia és una resposta natural que es produeix quan tenim la possibilitat de perdre una relació que considerem important o nostra, i la majoria de gent n'experimenta, en major mesura o menor mesura.

Aquesta classe de respostes comporten reaccions de tipus emocional i afectiu que no són gens senzilles. Sovint, es refereixen a emocions essencials com ara la tristesa, la por o l'enuig, tot i que igualment es poden arribar a vincular amb l'egoisme.

Tot això provoca un sentiment negatiu de vulnerabilitat per a la persona que experimenta la gelosia. En cas que aquests pensaments o emocions no s'identifiquin ni es gestionin com cal per part de l'individu que els experimenta, podria arribar a exercir una mena de control de la parella que pot resultar molt negatiu per a l'altre.

Vinculació amb la monogàmia

Albert Ellis, psicòleg cognitiu, el 1993 va expressar que la gelosia és una emoció que habitualment senten els individus que tenen filosofies de l'amor romàntiques i monògames. Igualment, vincula la gelosia amb idees relacionades amb la possessió de l'altre. Aleshores, podem deduir que la gelosia en realitat té un component cultural i que, en gran mesura, es basa en normes i idees de tipus cultural.

 • També et pot interessar: Reforça la teva autoestima en 30 dies amb aquests 10 trucs

Els 6 trets de la personalitat habituals en els gelosos

Tot seguit, et presentem diversos trets de la personalitat habituals dels individus gelosos. Tot i que n'hi ha molts més, els que et definim a continuació són els que es poden considerar més freqüents.

1. Manca d'amor propi i inseguretat

Es tracta d'individus que sovint tenen una afecció carregada d'inseguretat pel que fa a les relacions amb altres persones. Senten que són menys que els altres i demostren la seva inseguretat en l'altre.

2. Poca assertivitat

No són capaços de gestionar els seus pensaments i emocions negatius i això fa que no puguin comportar-se assertivament amb l'altre. Aleshores, es comporten d'una manera controladora i agressiva amb l'altre membre de la parella.

3. Distorsions de tipus cognitiu i hipervigilància

És molt freqüent que pensin que tot allò que fa l'altre amaga una intenció doble, i veuen amenaçadores diverses situacions que socialment són normals.

4. Els mostren passivament

Especialment a l'inici de la relació sentimental, la gelosia no sempre s'ha de mostrar d'una manera directa. De vegades, l'individu la pot demostrar a través d'una actitud com ara una mirada, una determinada expressió del cos o algun comentari que en un primer moment semblaria inofensiu però que amaga una intenció secundària.

5. Es comporten d'una forma agressiva

És habitual que rebutgin les accions que fa l'altre i li controlen les xarxes socials o el telèfon d'una manera recurrent. Igualment, poden humiliar l'altre en públic, i en els casos més extrems poden arribar a la violència a nivell verbal i físic.

6. Tenen inestabilitat a nivell emocional

La combinació de les diverses emocions que experimenten fa que tinguin una reacció inestable. Es pensen que estimen l'altre membre de la parella i hi senten un vincle amorós, però alhora també els desperta odi o ràbia perquè creuen que els enganya.

 • També et pot interessar: Avantatges i inconvenients de tornar amb una antiga parella
La falta de asertividad o la inseguridad son rasgos propios de las personas celosas.
Dos dels trets més característics dels gelosos són la inseguretat i la manca d'assertivitat | Cedida

Gelosia patològica o zelotípia

Segons el manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals DSM-5, la gelosia obsessiva o patològica es caracteritza per ser una preocupació pel que fa a la infidelitat de l'altre membre de la parella. Es pot considerar una alteració anormal de tipus afectiu-emocional.

La gelosia patològica pot originar-se a causa de pensaments o comportaments habituals que es produeixen a causa d'aquesta preocupació. Igualment, l'individu zelotípic té diversos trets com ara:

 • Estat d'hipervigilància permanent

 • Sentiment de manca de control propi

 • Necessitat de controlar l'altre

 • Manca de raons justificades

Aquí, a més, cal destacar que un tret rellevant de la gelosia patològica o zelotípia és que habitualment provoca molt de malestar en l'individu que la pateix, i pot arribar a afectar àrees diverses de funcionament del seu dia a dia.

Fins i tot, la zelotípia pot provocar que l'individu es comporti de manera indesitjable amb l'altre i sovint es pot acabar vinculant amb trastorns psicològics subjacents com ara l'alcoholisme.

És important, en aquestes circumstàncies, poder reconèixer la situació i tenir-ne consciència per tal de mirar de saber-ho gestionar. La teràpia psicològica o, en cas de deliris, la psicofarmacològica, pot esdevenir la manera més adequada d'enfrontar-s'hi.

Trets que la diferencien de la gelosia no patològica

Cal fer una diferenciació entre la gelosia que es pot considerar més aviat normal i la que és patològica. Pel que fa a la gelosia considerada com a normal, és una reacció de tipus emocional vinculada amb la por i que es produeix d'una manera transitòria i puntual. Aquesta reacció es pot produir davant d'una vulnerabilitat a nivell emocional o davant d'una por relacionada amb la possibilitat d'abandonament de l'altra persona.

El fet de ser transitòria i puntual ens marca una distinció rellevant amb la zelotípia. Tot i que tots els requisits no s'han de complir, un individu gelós en podria complir uns quants.

Igualment, la gelosia patològica provoca un malestar molt significatiu en l'individu que l'experimenta, i té efectes en diferents àmbits de la seva pròpia vida quotidiana.

 • També et pot interessar: Els millors 14 jocs de parella per passar una estona entretinguda
Existen ejercicios psicológicos que podemos hacer para aprender a manejas los celos.
Alguns exercicis a nivell psicològic ens poden ajudar a gestionar millor la gelosia | Cedida

Superar la gelosia: de quina manera?

Com hem explicat, quan la gelosia té lloc d'una manera transitòria i puntual i no fa mal a un altre individu, es tracta d'una resposta que aparentment és normal. Ara bé, quan es converteixen en una cosa excessiva esdevé molt rellevant observar més detingudament el problema, perquè probablement l'individu té reaccions i emocions subjacents que es podrien gestionar amb l'ajuda d'algun professional que tingui la qualificació necessària per fer-ho.

Si penses que no tenen aquests trets, hi ha diversos exercicis que poden contribuir a fer reduir la teva gelosia, sempre que es facin de manera constant i amb consciència.

1. Identificació dels teus sentiments

Mira de proporcionar un nom als pensaments que fan que tinguis angoixa i malestar. Tenen alguna raó de ser o només es tracta de conjectures? Aquesta reacció és més aviat puntual o habitual?

Si saps quina és la situació a la qual t'has d'enfrontar, podràs conèixer millor la natura que té el problema i fer una anàlisi que t'ajudi a identificar les solucions que pots implementar.

2. Mira de trobar alguna estratègia que et pugui ser útil

Pensa si en un passat et vas trobar en una situació semblant i de quina manera te'n vas sortir. Si va ser una solució útil, et podria servir tenir una reacció similar, especialment si en aquella ocasió no et vas sentir amb incomoditat.

En cas que no hagis tingut una reacció en el passat que t'hagi ajudat a sortir d'aquesta situació, pots mirar de pensar o d'anotar alguna solució alternativa que et pugui resultar profitosa en el moment en què tinguis aquest problema i aplicar-les sempre que es repeteixi la situació en qüestió.

3. Abans de dir allò que penses, treballa aquests pensaments

A la gelosia no li va gens bé la impulsivitat, i normalment el fet de ser impulsiu pot girar-se en contra teu. Mira de pensar i respirar una mica abans de verbalitzar el teu enuig.

En cas que facis una anàlisi més calmada de la situació, podràs saber amb més facilitat quins són els teus sentiments i per què els experimentes, per poder-los compartir amb els altres d'una forma assertiva.

4. Treballa l'empatia

L'empatia constitueix un recurs molt important que has de poder fer servir, amb els altres i amb tu mateix o mateixa. Si et culpes no podràs solucionar la situació, però si te'n responsabilitzes pots mirar de transformar-la.

Igualment, mira de pensar de quina manera et sentiries si estiguessis a la situació de l'altre, contempla aquesta emoció i intenta canalitzar-la per tal que et pugui ajudar quan t'hagis de decidir a modificar les conductes i els pensaments.

5. Demana ajuda si no ho pots fer tot sol

No és gens senzill gestionar la gelosia. Cal remarcar que és molt important saber adonar-nos del moment en què no som capaços de resoldre un problema per nosaltres mateixos, no només per als altres sinó també per a la nostra salut emocional i mental.

 • També et pot interessar: Sorprèn la teva parella amb aquestes 6 cartes d'amor

Referències bibliogràfiques:

 • Associació Americana de Psiquiatria (APA). (2013). Manual de diagnóstico estadístico de los trastornos mentales (DSM-5), cinquena edició. Madrid: Panamericana.

 • Jiménez-Arriero, M. Á., Hernández, B., Mearin Manrique, I., Rodríguez-Jiménez, R., Gimenez, M. J., i Alfaro, G. P. (2007). Alcoholic jealousy: an old and current dilemma. Adicciones, 19(3).

 • Montes-Berges, B. (2008). Conflict solving strategies and romantic jealousy in intimate relationships: Adaptation and analysis of CTS2 and CR scales, Estudios de Psicología, 29(2): 221-234. doi: 10.1174/021093908784485138

 • León, N. C. M., Rincón, L. G., Cortés, D. S. B., Alfonso, A., Báez, L. A. P., Duque, B., Ávila, L. i Rojas, N. (2013). Características de los celos en un grupo de estudiantes universitarios de la ciudad de Bogotá. Cuadernos Hispanoamericanos de Psicología, 13(1): 36-44.


Comentaris

envia el comentari