Cop dur per a Florentino Pérez i el seu macroprojecte per canviar el futbol europeu. La nit de diumenge a dilluns, 12 dels principals clubs europeus van anunciar la creació d'una 'Superlliga europea', un projecte ambiciós que pretén crear una nova competició gairebé tancada amb els millors equips del continent. El daltabaix que ha generat aquesta iniciativa des del seu anunci ha provocat que, en només 48 hores, el projecte estigui tocat de mort. I és que, en aquest curt període de temps, 7 dels 12 clubs fundadors ja han anunciat que es retiren del projecte.
Durant la nit del dimarts al dimecres, els 6 clubs anglesos que han impulsat el projecte han fet pública la seva intenció de fer marxa enrere i no tirar endavant aquesta nova competició. Són l'Arsenal, el Chelsea, el Liverpool, el Manchester City, el Manchester United i el Tottenham. Aquests clubs han rebut pressions de totes les instàncies possibles, des dels aficionats fins al primer ministre Boris Johnson, passant per l'alcalde de Londres. De fet, en la jornada de dimarts hi va haver protestes generalitzades per part dels seguidors d'aquests clubs.
Renúncies també a Itàlia
Més enllà del 'Big Six' del futbol anglès (que és com es coneix popularment el grup dels sis principals clubs del país), a Itàlia també hi ha hagut renúncies. De moment, només s'ha fet oficial la de l'Inter de Milà, que va anunciar la seva retirada del projecte. Tot i això, el mitjà 'The Athletic' apunta que l'altre equip de la ciutat, l'AC Milan, també té previst renunciar a la 'Superlliga europea' en les pròximes hores. Si s'acaba confirmant, la Juventus serà l'únic representant d'Itàlia que encara es manté dins del projecte.
El Barça, a l'espera
Durant la jornada de dimecres caldrà veure quina és la reacció dels clubs que encara no han dit que «no» a la 'Superlliga europea'. Entre ells hi ha el FC Barcelona, que tot i ser un dels fundadors, no ha assegurat la seva participació en aquesta nova competició. I és que, tal com va avançar TV3 aquest dimarts, el club blaugrana tindrà l'opció de consultar als socis si se sumen al projecte o no. Tal com s'estan desenvolupant els fets, però, no seria estrany que la proposta ja no arribi ni als socis, ja que la idea de la 'Superlliga' podria morir abans que això succeeixi.
La 'Superlliga' no es fa enrere
La desbandada dels equips anglesos i, almenys, d'un italià ha deixat tocada de mort la nova competició. A hores d'ara, només es mantenen al vaixell el FC Barcelona (que ja hem vist que podria acabar renunciant-hi), AC Milan (que també té tots els números d'acabar-se retirant), Atlético de Madrid i els dos principals valedors del projecte: R. Madrid i Juventus.
Tot i l'estocada que ha patit per la renúncia d'almenys 7 dels 12 fundadors, la 'Superlliga europea' ha anunciat aquesta matinada que, malgrat tot, el projecte continua tirant endavant. En un comunicat, han explicat que «estem convençuts que l''statu quo' actual del futbol europeu ha de canviar (...) perquè el sistema no funciona. Malgrat l'anunciada sortida dels clubs anglesos, obligats a prendre aquestes decisions a conseqüència de la pressió que s'ha exercit sobre ells, estem convençuts que la nostra proposta està totalment alineada amb la legislació i la normativa europea» i que «a causa de les circumstàncies actuals, reconsiderarem els passos més adequats per remodelar el projecte».
Veurem com acaben evolucionant els esdeveniments perquè la partida encara s'està jugant. Això sí, amb un bàndol molt debilitat: el dels clubs 'dissidents'. En 48 hores, el món del futbol ha viscut una guerra sense precedents i no té pinta que això se solucioni d'un dia per l'altre. Tot i que el malestar dels clubs grans no desapareixerà, sembla que la idea d'una competició d'aquestes característiques sí que ho farà... almenys durant un temps.