Després de la primera Superlluna que va tenir lloc el mes de febrer, hem hagut d’esperar tan sols un mes per tornar a gaudir d’aquest espectacle astronòmic que ens deix bocabadats. El pròxim dilluns 9 de març es podrà veure la segona Superlluna de l’any, sempre que la nuvolositat ens ho permeti, que de moment sembla que sí.
Aquesta segona Superlluna serà fins a un 30% més brillant i un 14% més gran que habitualment. Això es deu al fet que la Lluna es troba en un dels seus punts més propers a la Terra. Quan això passa s’anomena perigeu, i la distancia entre els dos cossos és de tan sols 363.300 km. Mentre que quan passa just el contrari, quan es troben més separats, té lloc l’apogeu, amb una distància entre la Lluna i la Terra d’uns 405.500 km.
Com veure la superlluna?
La superlluna es podrà veure des de qualsevol part del món, i a més, per observar-la, no farà falta cap mena d’instrument o de protecció. Si som aficionats a l’astronomia i volem aprofitar per fer una observació nocturna, hem de tenir en compte que la Lluna és una font intensa de llum que dificulta molt la localització i observació d’altres objectes celestes.
Per altra banda, també pot arribar a afectar la nostra adaptació a la foscor si volem observar-la a través d’un telescopi. És per això que és molt recomanable utilitzar filtres llunes.
I made a comparison showing the size difference between a supermoon and micromoon pic.twitter.com/HTgKYRz9y1
— Space Porn (@redditSpacePorn) September 20, 2019
Els efectes de la superlluna
Aquestes superllunes tenen uns efectes més grans que una simple lluna plena, ja que en trobar-se més a prop de la Terra, la seva força gravitatòria també és més gran, incrementant les marees.
Quan tenim lluna plena, i a més a més, el Sol, la Lluna i la terra es troben alineats, és quan tenim el fenomen conegut com a marea viva. Però, la Lluna es troba en el seu punt més pròxim a nosaltres, aquestes marees vives són lleugerament superiors.
Aquest fenomen es coneix com a ‘marea de perigeu’ i no té per què tenir cap altra conseqüència, menys si coincideix amb un temporal marítim important, on la probabilitat d’inundacions a les zones costaneres és considerablement més alta.
Propera cita: 18 i 19 de març
Un cop passada la superlluna del dia 9 de març, caldrà estar atents els dies 18 i 19 del mateix mes, ja que tindran lloc dos esdeveniments únics.
El matí del dia 18 de març, les òrbites de la Lluna i Mart coincidiran i tindrà lloc una conjunció entre els dos cossos, de tal manera que el Planeta Vermell quedarà ocult darrere del nostre satèl·lit natural.
El segon esdeveniment serà durant la sortida de sol del 19 de març i passarà una altra alineació lunar, però aquesta vegada amb el gegant planeta Júpiter.
- També et pot interessar: Increïble descobriment al cel: detecten una segona Lluna al voltant de la Terra