Imatge de la superlluna vista des del Moianès

La superlluna més gran en 7 anys enlluerna Catalunya malgrat alguns núvols

El satèl·lit va assolir la seva fase plena dimarts a la tarda i des de dilluns ha ofert una imatge impressionant que només s’ha vist eclipsada pels núvols baixos a diverses comarques

La Lluna plena sempre és una cita astronòmica impressionant i tothom s’hi fixa quan la veu brillar al cel enmig de la nit. Però si del que estem parlant és de la superlluna més gran dels propers 7 anys, la imatge és, sens dubte, molt més espectacular. Això és el que ha passat aquest dilluns i dimarts a la nit, malgrat que els núvols baixos han impedit una correcte visió del fenomen a molts punts  del litoral, prelitoral, Catalunya Central i nord-est. 

En aquesta ocasió, la Lluna ha viscut la seva fase plena coincidint amb el perigeu del mes de febrer, és a dir, el moment mensual en què l’òrbita del satèl·lit passa més a prop de la Terra. Però aquesta vegada l’aproximació ha estat excepcional, amb una distància de tan sols 356.846 entre el planeta i l’astre, que l’hem pogut veure un 14% més gran i un 30% més brillant. 

Les imatges de la superlluna han estat espectaculars des de tot Catalunya, sobretot en la seva sortida per l’horitzó en direcció est. En algunes ocasions, els núvols baixos provinents de la costa, més enllà de tapar en nombroses ocasions el cel, han ofert una visió encara més críptica i màgica del satèl·lit. Aquest és un recull de les fotografies que ens heu fet arribar molts de vosaltres des de diferents punts del territori:

El 21 de març, la tercera superlluna de l’any

Aquesta superlluna ha estat la segona de l’any després que el passat 21 de gener tingués lloc la primera, que va coincidir amb un espectacular eclipsi lunar i Lluna de sang. La segona superlluna també ha estat molt especial, ja que no en veurem una de tan gran fins l’any 2026. Però no haurem d’esperar tant per veure la següent.

En concret, el proper 21 de març, el primer dia oficial de primavera, viurem la tercera i última superlluna de l’any.  En principi, en aquesta ocasió no hi haurà cap tret especial i diferencial, però tornarà a ser una bona ocasió per gaudir del satèl·lit en la seva plenitud i amb unes mides poc habituals al llarg de l’any.