El Tribunal Suprem decideix que els clients paguin l'impost de les hipoteques

Els 28 magistrats reunits des de dilluns han rectificat la sentència del 18 d'octubre amb 15 vots a favor i 13 en contra

El Tribunal Supremo rectifica i decideix que siguin els clients qui assumeix el pagament de l'impost
El Tribunal Suprem rectifica i decideix que siguin els clients qui assumeix el pagament de l'impost | Cedida

El Tribunal Suprem ha decidit que continuïn sent els clients qui assumeixin el cost de l’impost d'Actes Jurídics Documentats (IAJD) a les hipoteques. Després de moltes hores de reunió, els 28 magistrats del Ple de la Sala del Contenciós Administratiu han determinat que es mantingui la doctrina vigent fins al passat mes d'octubre.

Rectificació de la sentència del 18 d’octubre

Fa poc més de dues setmanes, tres magistrats de l’Alt Tribunal havien dictat que la responsabilitat d’assumir el cost de l’impost corresponent a la firma contracte hipotecari era dels bancs i no dels usuaris. Modificaven així la legislació vigent que recull que, segons la comunitat autònoma on es visqui, s’ha de pagar a Hisenda una quantitat que oscil·la entre el 0,5% i l’1,5% de l’import total del deute. 

Aquest dictamen del Tribunal Suprem suposava un cop dur pels bancs que podien veure's obligats a pagar una gran quantitat de diners si s’aprovava la retroactivitat d’aquesta mesura. Sense que es pogués fer un càlcul exacte de les pèrdues que els suposaria, si van veure com rebien un càstig molt fort a les borses espanyoles, on van acumular baixades molt importants.  

Al cap de poques hores però, aquesta sentència va quedar «sense efecte». El president de la Sala Tercera del Suprem, Luis María Picazo, va decidir frenar la seva aplicació l'endemà i portar el cas al ple. Des d’aquest dilluns 5 de novembre els 28 magistrats, que havien de ser 31 però tres d’ells no han assistit per diferents motius, han estat reunits fins a prendre aquesta decisió que beneficia les entitats bancàries.

Aprovat amb 15 vots a favor i 13 en contra  

Finalment i després de més de 15 hores de reunió, en quatre sessions diferents, els jutges han arribat a un acord. Amb 15 vots a favor i 13 en contra han pres la decisió de no modificar l’actual llei. A l'espera que els arguments de la sentència es facin públics en els pròxims dies, això suposa un fre a les aspiracions dels usuaris de recuperar els diners de l'impost, tal com ja començaven a fer amb les clàusules sòl. 


Comentaris

envia el comentari