Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos de l'1-O

El Suprem decidirà dijous sobre el tercer grau dels presos de l'1-O

La sala de Manuel Marchena ja ha convocat la reunió sobre aquesta qüestió

Els presos de l'1-O
Els presos coneixeran el futur del seu tercer grau aquest dijous. | ACN

La sala penal del Tribunal Suprem, que dirigeix Manuel Marchena, decidirà aquest dijous, 26 de novembre, els recursos de la fiscalia i dels nou polítics independentistes empresonats sobre l'aplicació del tercer grau penitenciari i l'article 100.2 del reglament penitenciari. Així, a les deu del matí la sala es reunirà per deliberar i resoldre els recursos, sense vista oral.

El Suprem va anul·lar l'aplicació de l'article 100.2 als nou presos, i el recurs de la fiscalia contra el tercer grau va fer que un jutjat de vigilància penitenciària suspengués cautelarment la semillibertat pels set presos de Lledoners, mentre que dos altres jutjats van mantenir el tercer grau mentre el Suprem no resolgués, cosa que passarà aquest dijous.

Els homes presos no tenen tercer grau; però Forcadell i Bassa el mantenen

Aquest dijous, doncs, es coneixerà la decisió definitiva del Tribunal Suprem sobre si els polítics empresonats per l'1-O mantenen o no el tercer grau. A finals del passat mes de juliol, el jutjat de vigilància penitenciària de la presó de Lledoners va decidir que els homes presos havien de retornar al centre penitenciari, deixant-los sense el tercer grau i també sense les sortides per treballar o per fer voluntariat que els permetia l'aplicació de l'article 100.2 del règim penitenciari. Fa, doncs, vora quatre mesos que els homes empresonats a Lledoners no tenen sortides, més enllà dels permisos amb què compten tan sols aquells que han arribat al compliment d'una quarta part de la condemna.

Força diferent ha estat la situació de les dones empresonades: la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; i l'exconsellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa. Totes dues es troben també pendents de la resolució del Tribunal Suprem, però els seus jutjats de vigilància penitenciària, els pertanyents a les presons de Wad-ras i Puig de les Basses, respectivament, els van permetre seguir gaudint del tercer grau fins a la resolució del Suprem. Això els permet, encara avui, sortides diàries per treballar i de cap de setmana, de manera que Forcadell i Bassa han pogut dormir a casa els caps de setmana. Dijous, el Suprem decidirà si poden continuar així o retornen al règim de reclusió del segon grau.