El Tribunal Suprem ha obert la porta a plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), a Luxemburg, sobre l'abast dels privilegis i la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat.
Es consultarà sobre la immunitat de Junqueras al TJUE
El Tribunal accedeix a la petició de la defensa de l'expresident (a través d'un recurs de súplica) i dona tres dies a totes les acusacions i també a la defensa de Junqueras perquè es pronunciïn sobre de si cal o no formular aquesta consulta al tribunal europeu per resoldre el recurs de súplica i també què s'hauria de consultar.
El lletrat de Junqueras havia demanat un permís perquè pogués sortir de la presó i anar davant la Junta Electoral Central (JEC) a acatar la Constitució el 17 de juny. La Fiscalia s'hi va oposar i el Tribunal Suprem li va denegar el permís. Davant la negativa, el lletrat Andreu van den Eynde va tornar a formular un recurs de súplica i hi va incorporar la necessitat de consultar sobre la immunitat al TJUE. Ara, el Tribunal Suprem activa el tràmit per consultar les parts sobre si cal anar al TJUE, però manté Junqueras a la presó.
Concretament, la defensa demanava preguntar al TJUE si els membres electes del Parlament Europeu estan protegits per la garantia de la immunitat parlamentària en relació a l'article 9 del protocol número 7 de privilegis i immunitat de la UE des del moment de la seva elecció. També volia aclarir si aquesta immunitat protegeix davant de mesures cautelars de natura penal (per exemple, la presó provisional) quan les mesures facin impossible per al candidat electe adquirir la condició i exercir de forma efectiva el seu mandat com a membre del Parlament Europeu. La JEC ja va comunicar al Parlament Europeu que els escons de Junqueras, Puigdemont i Comín estan «vacants» perquè no van recollir l'acta.
La sala penal ara ha emès una providència on deixa en suspens el recurs de súplica a l'espera de decidir si va o no a consultar al TJUE sobre l'abast i privilegis dels electes. De moment, obre la porta a fer el pas i demana a totes les acusacions que es posicionin en un màxim de tres dies i ho haurà de fer també altre cop la defensa de Junqueras. Per una banda, han de dir si consideren que cal anar al TJUE per resoldre el recurs de súplica plantejat per Junqueras. I, per altra banda, demana que concretin què s'hauria de preguntar en relació a la immunitat.
La Fiscalia s’oposa a consultar al Tribunal Europeu
La Fiscalia ja s'ha posicionat davant del recurs de súplica de Van den Eynde i ha dit que no s'ha d'anar a consultar res al Tribunal Europeu. En un escrit el dia 20 de juny, el ministeri públic defensa que «els privilegis i immunitats» dels eurodiputats són aplicables «un cop s'adquireix la plena condició de membre del Parlament Europeu» (això seria en el ple del 2 de juliol) i quan es troba el parlament en període de sessions.
El Ministeri, per tant, també demana al tribunal que rebutgi el recurs de súplica presentat per la defensa de l'expresident perquè entén que la decisió que va prendre el Suprem de prohibir-li la sortida és encertada i ajustada a dret.