Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull entrant al Congrés

El Suprem rebutja deixar els presos en llibertat quan acabi el judici

Les defenses havien demanat que els presos sortíssin en acabar el judici

Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull entrant al Congrés
Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull entrant al Congrés | CatalunyaDiari.cat

 

El Tribunal Suprem ha tornat a denegar aquest divendres la llibertat provisional als presos catalans un cop acabat el judici. Això vol dir que, mentre arriba la sentència, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez, Carme Forcadell, Jordi Cuixart i Dolors Bassa hauran d'esperar la resolució de la sentència sense poder gaudir de la llibertat.

En aquest sentit, cal recordar que els presos estan pendents del seu possible trasllat a centres catalans, una autorització que també depèn de l'Alt Tribunal. Amb tot, si finalment la justícia dona llum verda a aquesta iniciativa, tots ells hauran d'esperar a la resolució de la sentència, quelcom que succeirà, presumiblement, a la tardor.

El Suprem no veu «raons sobrevingudes»

Així les coses, l'informe emès pel Suprem recull que els dies 11, 12, 13 i 14 de juny les defenses dels exconsellers i la resta d'imputats —amb l'excepció de Junqueras i Romeva— van presentar diversos escrits on sol·licitaven la posada en llibertat dels exmembres del Govern. Amb tot, i després de traslladar la demanda a totes les parts implicades, asseguren que aquestes «es van oposar a les llibertats interessades».

I és que l'òrgan de justícia s'empara en «la necessitat de salvaguardar» la culminació del procés un cop finalitzi el judici, a banda de considerar que no existeixen «raons sobrevingudes» per a la posada en llibertat dels presos. 

Creuen que l'informe de l'ONU «no és vinculant»

Però això no és tot. El Suprem també ha volgut fer patent la seva posició respecte a l'informe del grup de treball de l'ONU que reclamava l'alliberament immediat de Sànchez, Cuixart i Junqueras. Malgrat que són conscients de «la influència» d'aquests organismes, creuen que l'escrit «no és vinculant», i adopten els arguments emesos tant per la fiscalia com per l'advocacia de l'Estat a l'hora de justificar-ho.

L'òrgan considera, en relació a l'informe del grup de l'ONU, que «no falten en el dictamen afirmacions extravagants, faltes de tota lògica i d'impossible encaix en el nostre sistema processal».

També et pot interessar...