Alcachofa de la ducha con sus chorros de agua

Quants dies t'has de dutxar a la setmana i consells sobre com fer-ho

Segons els experts banyar-se cada dia és perjudicial, però ¿quina és la freqüència recomanada?

N'hi ha que no poden començar el dia en condicions sense una bona dutxa. Per a altres, el bany és el ritual de cada nit abans d'anar a dormir. Dutxar-se és un costum molt normalitzat en la nostra societat en la higiène diaria, tant que segons una estadística, Espanya  és dels països d'Europa on  més ens dutxem amb una mitjana de 6,8 vegades a la setmana.

No obstant això, cada vegada més experts recomanen una freqüència menor a l'hora de rentar la nostra pell perquè, segons diversos estudis, eliminem substàncies  que genera el propi cos per protegir-se de gèrmens i bacteris.  De fet, molts especialistes apunten al fet que rentar-se cada dia va en contra de la neteja bacteriològica, encara que pugui semblar una contradicció.

Quantes vegades cal dutxar-se

Segons la doctora Elaine Larson, experta en  malalties infeccioses de la Universitat de Columbia,Estats Units, banyar-se  dues vegades a la setmana és suficient. Per això recomana rentar les zones on es produeixen secrecions amb olors més fortes, com orificis, engonals i darrere, i no aplicar massa sabó a la resta del cos.

Quines són les conseqüències de banyar-se amb massa freqüència? La pell seca i escamada obra les portes del nostre organisme a gèrmens i bacteris, i dutxar-se en excés pot trencar l'equilibri de l'ecosistema  de la nostra pell, que és el primer filtre de l'organisme.

La pregunta quantes vegades cal banyar-se és molt relativa, depèn de l'activitat física, el clima, l'entorn, l'edat i fins i tot les característiques del nostre organisme. El doctor Brandon Mitchell, de la Universitat George Washington, coincideix que rentar-se tots els dies és perjudicial i també creu que dos dies a la setmana és suficient, també per als cabells.

Com cal dutxar-se

No només és important la freqüència sinó també el temps que estem sota l'aigua. Als espanyols ens agrada passar molta estona a la dutxa, una mitjana de 8,3 minuts. No obstant això, els experts recomanen limitar el temps i canviar periòdicament l'esponja, que pot ser un focus de propagació de bacteris.

El més recomanable és una dutxa curta amb aigua freda i tèbia, usant sabons neutres amb baix contingut en detergent. Tampoc cal abusar dels exfoliants, a més, sempre és preferible assecar-se a l'aire lliure o, en tot cas, utilitzant una tovallola suau.

Les tovalloles també són elements sensibles de transmetre fongs, bacteris i gèrmens, i és una altra de les coses que fas malament: has de canviar-la cada dos o tres dies, segons els experts. També és important que tinguis la teva pròpia tovallola i no la comparteixis amb ningú.