ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya suma 1.546 nous contagis, però el risc de rebrot i la positivitat segueixen baixant

Urgent: El govern espanyol suspèn el 12 d'octubre

En el seu lloc, el Ministeri treballa en l'organització d'un acte a la plaça de l'Armeria del Palau Reial

El rei Felip i la reina Letícia presidint una desfilada de les forces armades
Suspenen la desfilada del 12 d'octubre pel coronavirus | cedida

La tradicional desfilada del 12 d'octubre, el Dia de la Hispanitat, no se celebrarà aquest any 2020 per la crisi del coronavirus. El Ministeri de Defensa ha anunciat aquest dilluns, 20 de juliol, que han decidit suspendre l'acte però que estan mirant d'organitzar un acte més senzill i menys multitudinari per a la celebració. Aquest nou acte se celebraria a la plaça de l'Armeria del Palau Reial. 

La decisió arriba després de l'empitjorament de la situació epidemiològica a Espanya, tot i que amb gairebé tres mesos d'avançament a la data oficial de la desfilada, fet que fa entendre que el govern espanyol no les té totes sobre quina serà la situació sanitària al país i han preferit ser previsors, després de la ingent quantitat de crítiques rebudes per altres actes similars que sí que es van celebrar al març, como ara la manifestació feminista del 8-M. 

Segons han confirmat fonts del Departament dirigit per Margarita Robles, les mesures sanitàriesimposades per evitar la propagació de la Covid-19, així com la incertesa davant de nous rebrots, fa impossible la celebració de la multitudinària desfilada militar que cada 12 d'octubre recorria el centre de Madrid per commemorar el Dia de la Hispanitat.

El nou acte, però, mantindrà algunes peces simbòliques i tradicionals de les desfilades, com per exemple que estarà presidida pel rei Felip VI, malgrat que els assistents seran molts menys que de costum. Entre els que sí que participaran en l'acte hi haurà representants de les diverses unitats i exèrcitsde les Forces Armades espanyoles, i s'està estudiant la participació de la patrulla acrobàtica de l'Exèrcit de l'Aire.

Tampoc faltarà la Legió, que habitualment ocupa un lloc destacant entre els assistents i a més aquest 2020 farà just un segle des de la seva creació, l'any 1920. De fet, aquesta efemèride feia que s'haguessin organitzat diverses activitats durant aquest any que no s'estan podent celebrar. El 20 de setembre, a Almeria, havia de tenir lloc el gran acte d'aquest centenari. 

Altres cancel·lacions per coronavirus

Aquesta és la segona desfilada de les Forces Armades que el govern espanyol ha de cancel·lar per la crisi sanitària del coronavirus. El passat 30 de maig s'havia de celebrar-ne una a la ciutat d'Osca, però les autoritats van considerar que posava en perill la bona evolució que estava tenint la pandèmia en aquell moment i van decidir cancel·lar-la.

De fet, no són els únics actes afectats per la situació. Espanya ha vist aquest 2020 com la gran majoria d'actes festius i culturals han quedat cancel·lats pel coronavirus. Així, festes tan populars i algunes mundialment conegudes com la Feria d'Abril, les Falles de València o els Santfermins, no s'han pogut celebrar aquest any.

Tot apunta que no seran els únics, ni els últims, i la desfilada del 12 d'octubre és l'últim exemple. Durant els pròxims mesos encara es podrien seguir cancel·lant molts actes i festivitats similars, per evitar grans aglomeracions de gent, i els interrogants més grans estan ara enfocats cap al Nadal

Si la situació epidemiològica segueix igual o empitjora fins al Nadal, les cancel·lacions podrien arribar als pessebres vivents, als mercats nadalencs, als sopars d'empresa i a les nits de Nadal i de Cap d'Any, dues de les nits amb més oci nocturn a tot Espanya. I a l'horitzó hi ha les cavalcades dels Reis Mags i la possibilitat que els nens i nenes no puguin veure'ls arribar el 5 de gener del 2021. 


Comentaris

envia el comentari