Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mesa de les eleccions 10-N.

El coronavirus obliga a suspendre les eleccions basques i gallegues

La decisió s'ha pres aquest dilluns, a quatre dies de l'inici de la campanya

Mesa de les eleccions del 10-N a Reus.
Les eleccions basques i gallegues han quedat suspeses. | Laia Solanellas

El lehendakari,  Iñigo Urkullu, i els líders dels partits bascos han decidit la suspensió de les eleccions al País Basc previstes per al proper 5 d'abril davant la situació de la pandèmia del coronavirus i l'estat d'alarma, que impedeixen la celebració dels comicis amb les degudes garanties per a la salut i l'exercici de el dret a sufragi. Els comicis se celebraran el primer diumenge, un cop que s'aixequi la situació d'emergència. També s'ha pres la mateixa decisió a  Galícia.

Urkullu, d'acord amb la resta de formacions

Urkullu  s'ha reunit aquest dilluns al matí amb els màxims representants de les formacions amb representació parlamentària, el PNB, PSE-EE, EH Bildu, Elkarrekin Podem-IU, el PP i Equo, per analitzar el futur de les eleccions autonòmiques, anunciades pel president de el govern basc el 10 de febrer en una compareixença pública. Les formacions han coincidit que, en l'actual context d'estat d'alerta i emergència sanitària provocat per la pandèmia del COVID-19, no poden celebrar-se els comicis amb les degudes garanties, tant per a la salut pública com per a l'exercici de el dret de sufragi, segons han informat fonts dels partits reunits.

En conseqüència, creuen que cal deixar sense efecte, mitjançant un decret del lehendakari, les eleccions del 5 d'abril. La decisió s'adoptarà i publicarà en el Butlletí Oficial de la comunitat abans de l'inici de la campanya electoral, aquest dijous a les 24.00 hores.

La mateixa decisió a Galícia

Per la seva banda, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, i els principals partits gallecs han coincidit aquest dilluns al migdia en què les eleccions gallegues també han de ser ajornades a causa de la situació de la crisi pel coronavirus. Tots els partits gallecs s'havien mostrat ja partidaris de l'ajornament, encara que hi havia matisos en relació al termini d'una nova convocatòria.

Segons ha informat la Xunta  durant un recés de la videoconferència dels líders, tots han coincidit que «no té sentit» mantenir la data del 5 d'abril. Ara, però, cal buscar la fórmula legal per dur a terme l'ajornament. Galícia pren la decisió després que hores abans, com hem explicat, l'hagi pres Euskadi.