L'aigua, un bé tan essencial per la vida humana i que pot provocar mals de cap quan s'han de pagar les factures pel seu consum. Des d'Aigües de Reus, amb la col·laboració de l'Ajuntament i de Benestar Social, fa dos anys van engegar el projecte 'Tallers de consum d'aigua responsable i Consells d'estalvi'. Una iniciativa destinada a tota la ciutadania que ensenya a estalviar en el consum amb l'objectiu de pagar menys en les factures.
El taller ha ajudat centenars de persones
Des del 2017 el 'Taller de consum d'aigua responsable i Consells d'estalvi' està en marxa i ja ha ajudat centenars de persones. El responsable de l'oficina d'atenció al client d'Aigües de Reus i encarregat d'impartir els tallers, David Garcia Martínez, ha explicat a TarragonaDigital que amb els tallers «ajudes a aquelles persones que més ho necessiten a fer petits canvis en el seu dia a dia per estalviar i fer un ús amb consciència de l'aigua».
Tallers oberts a tota la ciutadania
Els 'Tallers de consum d'aigua responsable i Consells d'estalvi' estan oberts a tota la ciutadania però, sobretot, van dirigits a aquelles persones que es troben en una situació de vulnerabilitat econòmica i no poden afrontar el cost de les factures. Es realitzen als centres cívics de la ciutat i a cada sessió s'hi reuneixen una vintena de persones. A banda d'aconsellar com gestionar el consum d'aigua a les llars, també es donen a conèixer tots els ajuts dels quals es pot beneficiar la ciutadania per pagar les factures.
En aquesta línia, hi ha subvencions per les persones en situació vulnerable que han de fer front a les factures de llum, gas i aigua. Els beneficiaris, en un primer moment, han de pagar les factures i després a final d'any el consistori els retorna l'import pagat. Aquest col·lectiu, principalment, són els que assisteixen als tallers de consum responsable.
Assessorament en els ajuts
El projecte dels 'Tallers de consum d'aigua responsable i Consells d'estalvi' va néixer l'any 2017 davant la problemàtica d'alguns ciutadans per fer front al pagament de les factures. El primer any es van realitzar 31 tallers. L'any 2018, es van fer 12 tallers i enguany ja s'està treballant per programar-ne altres. Aquest 2019 el nombre de tallers es va reduir perquè es van augmentar les assistències personalitzades, on assessoren sobre els ajuts que pot tenir la persona i alhora es donen consells de com estalviar.
«Diàriament rebem sol·licituds d'ajuts des de Serveis Socials i l'any passat es van ajudar 399 famílies», explica el responsable d'impartir el taller, David Garcia Martínez. Una xifra que es va reduint però que encara és preocupant i que segons les lleis de vulnerabilitat econòmica permet bonificar les factures, modificar-les, fraccionar-les o ajornar el pagament. D'altra banda, Aigües de Reus té una partida anual d'uns 100.000 euros per ajudar a pagar factures d'aigua, ja que des de l'entitat no els hi poden suspendre el servei durant el període d'un any, segons la normativa.
El món de les factures
Els tallers comencen amb una introducció de l'aigua a Reus, explicant els problemes d'abastament que ha patit constantment la ciutat i d'on s'obté l'aigua actualment —que prové del riu Ebre, dels pous i mines i del pantà de Riudecanyes—. Posteriorment el responsable d'impartir el taller, David Garcia, s'endinsa en el món de les factures i com interpretar-les, que en paraules de Garcia, «és la part més important del taller». En aquesta línia el responsable del taller destaca que «de mitjana a Reus es consumeixen 100 litres d'aigua d'ús domèstic per persona al dia».
Les factures és la part que més preocupa als assistents i per això s'explica com es calcula la mitjana de consum i el preu de les factures de l'aigua. «Intento que la gent sàpiga interpretar en quina situació es troba», explica el responsable David Garcia, ja que «els assistents poden veure si paguen més o menys de la mitjana establerta». «Donem una eina per interpretar la factura i sobretot saber on s'està, saber si es fa bé o es pot fer millor» comenta David Garcia.
Canvis en el dia a dia que fan estalviar
Un cop la gent està situada, es donen un seguit de pautes per reduir el consum d'aigua a les llars. Algunes són tan senzilles com reutilitzar l'aigua freda que surt de la dutxa abans que surti la calenta per regar les plantes, posar ampolles de dos litres plenes d'aigua dins la cisterna del vàter perquè ocupi més espai i gastar menys litres, o bé consumir aigua de l'aixeta i no embotellada, ja que un litre de l'aixeta no costa ni un cèntim.
Un seguit de consells que ajuden als reusencs i reusenques a ser més conscient del consum d'aigua i com afrontar les factures. «Amb aquestes xerrades animem a la gent que sigui més conscient de la importància de l'aigua», explica el responsable de l'oficina d'atenció al client d'Aigües de Reus, David Garcia i afegeix que «normalment no donem importància a l'aigua fins que cada dos mesos ens arriba la factura».