Els ranxets sedueixen més per l'olfacte que per la vista. Plats contundents però senzills de preparació, gustosos però barats, de digestió lenta però de preparació (prou) ràpida. Torredembarra es relaciona amb el mar a través del seu passat i de la seva gent, però també per la via de la gastronomia, i els ranxets són el gran exponent d'aquesta connexió.
Quan els torrencs tenien poc més a l'abast que allò que els donava la mar i la terra, el peix i les hortalisses, els ranxets van anar deixant empremta. Amb el bull com a màxima expressió, el plat típic per excel·lència de la Torre, altres 'ranxets' també van proliferar es van popularitzar: escabetxos, asmarris, allcremats o romescos de qualsevol mena.
La Torre recorda cada any els ranxets. Fins el 9 de desembre, una quinzena de restaurants de la vila participen en les Jornades Gastronòmiques dels Ranxets, que ofereixen menús amb mostres d'aquesta cuina tradicional torrenca. Al marge, però, de l'oferta directament gastronòmica, la Regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Torredembarra també organitza activitats paral·leles, com ara, enguany, un taller que mostra com es cuinen alguns d'aquests ranxets i que es va dur a terme fa uns dies a l'Espai No Cuino de la Torre sota la batuta del xef del Restaurant Castell de Tamarit, el torrenc Joan Tomás.
«A cada casa tenen el seu secret, a l'hora de fer ranxets»
Una desena de persones van gaudir de la classe magistral. «Són receptes senzilles, per fer ràpid i menjar en un moment per poder treballar més hores», explicava Tomás a l'inici del taller. «Alhora, però, estem parlant de plats molt saborosos», advertia. I ja d'inici, deixava clara una premissa que va lligada a aquesta mena de cuina: «A cada casa, cada cuiner o cuinera té el seu secret, a l'hora de fer ranxets». Potser per això, doncs, són plats amb tanta personalitat.
Allipebre, asmarris i allcremat: els tres plats que es van mostrar al taller
De ranxets n'hi ha, gairebé literalment, de tots colors. El taller, però, va donar lloc per a tres receptes diverses: uns popets a l'allipebre, uns asmarris de sardines o un verat a l'allcremat. Malgrat la diversitat, el procés de creació del plat, amb les picades que són el fonament de les tres propostes, va ser, en bona part conjunt.
I és que els ranxets, tots entre ells, són plats cosins germans. Ingredients com l'all, la molla de pa, el vi, les nyores o els pebrots de romesco i les patates —a banda, és clar, del peix que triem, el protagonista principal del plat— permeten elaborar tipus diferents però similars de ranxets torrencs. Va ser el cas de l'allipebre, els asmarris i l'allcremat, que en qüestió d'una hora van estar força enllestits.
Tot i que no ens entretindrem explicant-ne tots els passos i tot i que les olors tampoc no es poden transmetre en aquest reportatge, el cert és que amb pocs ingredients i una mica de traça és molt senzill aconseguir una bona elaboració d'aquestes menges, que es poden trobar al llibre 'Ranxets, la cuina a Torredembarra', que ja va per la sisena edició i que recull la tradició culinària de Baix a Mar pel que fa a aquests plats.
El taller, una 'fàbrica' de cuineres de ranxets
Una desena de persones van participar al taller. La majoria ho feien des de fora de la Torre, de manera que van poder descobrir les particularitats d'aquests plats que, sovint, fins i tot no els sonaven gaire. Montse Montcada, d'Altafulla, explicava que «jo ja coneixia aquesta mena de cuina, però mai no els havia cuinat». Després del taller, però, com moltes de les seves companyes, confessava que s'hi atrevirà.
La tarragonina Nani Nolla, també es mostrava sorpresa de què són els ranxets. «D'això de l'asmarris potser sí que n'havia sentit a parlar alguna vegada, però la veritat és que no tenia ni idea del que era», confessava. «Són plats que fan molt bona pinta i trobo que són molt poc coneguts, fins i tot a la nostra zona», comentava Nolla que, apassionada com diu que és de la cuina, també es convertirà en cuinera de ranxets.
La cita, doncs, va servir per formar nous cuiners de ranxets, una forma d'allò més creativa de conservar el patrimoni gastronòmic de la Torre. Alhora, com que en paraules de Joan Tomás, cada casa té el seu secret, aquesta iniciativa emmarcada en les Jornades Gastronòmiques que organitza l'Ajuntament de Torredembarra va servir per veure néixer noves formes de practicar una cuina ancestral. I sigui dit de passada, genuïnament torrenca.