Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els infants de Montblanc desperten els seus sentits al ritme de la música

Montblanc acull 'Bebè rítmic', un taller de música per a nadons per estimular els sentits dels més petits i afavorir la seva maduració neuronal

Imatge d'una de les sessions. | Cedida

 

Una simple cançó amb la seva melodia i ritme. Només això pot suposar el nexe de connexió entre uns pares i el seu nadó.  Aquest és un dels eixos conductors de ‘Bebè rítmic’ un taller per a famílies amb fills de 0 a 4 anys que s’està duent a terme els dissabtes del mes de febrer a Montblanc en tres sessions, on la música serveix com a pretext per obrir els sentits dels infants. L’imparteix Anna Sorlí, pedagoga i psicòloga educativa.

Un dels objectius és que «les famílies aprenguin estratègies per poder treballar a casa per acompanyar la primera maduració de l’infant amb música i ritmes,  més enllà de les cançons populars», explica l’Anna. Lluny de pantalles i en total connexió amb el pare o la mare, les famílies adquireixen en aquestes sessions noves eines per comunicar-se amb el seu infant. 

Les sessions que es duen a terme a Montblanc, es divideixen en infants ‘no caminadors’ i en els més grans (fins als 4 anys). Cada grup té la seva dinàmica de treball pròpia, però l’objectiu és comú en tots els casos: despertar els sentits a través de la música o de sons concrets.

Durant les sessions l’Anna Sorlí fa servir instruments de percussió i també l’ukelele o el saxo, però assegura que l’eina principal «és la veu». I explica per què: «quan una mare ve aquí per primera vegada, comprova que cantant-li a l’infant estableix connexions neuronals més fortes amb el seu fill». Aquest gest de cantar-li al nadó té un «impacte brutal» en la maduració de l’infant i també en la vida familiar, ja que fa que «els sentits del nen es comencin a especialitzar».

Imatge d'una de les sessions a Montblanc. | Cedida

 

Precisament, l’Anna incideix en què la primera infància és quan té més importància incorporar «camins musicals» en l’aprenentatge de l’infant.

Beneficis: infants més desperts

«Treballem amb l’atenció auditiva des de molt petits, per tant estem fent que els nens siguin molt més desperts i amb menor falta d’atenció», diu la pedagoga. «És un model que  permet acompanyar la maduració del cervell des d’una etapa molt inicial» i que després es tradueix en una major atenció dels sentits en contacte amb el món exterior.

«És molt important conscienciar les famílies que aquesta etapa de la vida no tornarà mai més i que és important fer una criança musical en un moment en què les neurones s’estan especialitzant per fer uns infants amb els sentits i la ment més desperta», afegeix l'Anna.

Imatge d'una de les sessions de Montblanc. | Cedida

La increïble resposta dels infants

Algú pot pensar que tenir un grup de nadons en la mateixa habitació és sinònim de plors, sorolls i crits. En aquestes sessions es crea un ambient totalment oposat a això, ja que el so de la música copsa tota la seva atenció, per molt petits que siguin. «És increïble veure la mirada d’ ‘absorció’ que tenen,  no ploren, estan atents i tenen una resposta molt positiva», relata la pedagoga.

A més, assegura que els petitons no creen un joc paral·lel a la sessió, sinó que estan  interessats i atents a tot allò que es desenvolupa durant la classe.

Un treball del dia a dia, també a casa

Més enllà d’aquestes tres sessions, l’Anna Sorlí enriqueix l’aprenentatge fet amb materials extra. «Les sessions són molt pràctiques, serveixen com a punt de reflexió.  Després sempre envio més material a les famílies perquè puguin seguir treballant a casa», explica.

Precisament,  l’entorn de la llar és un espai molt important per a potenciar tot el que s’ha après.  «És la zona de confort per als infants, és on poden cantar, cridar i fer de tot, és important continuar l’aprenentatge a casa».

Imatge de les sessions de Montblanc, amb la pedagoga Anna Sorlí tocant el saxo. | Cedida

 

Tot i això, els assistents tenen la porta oberta per seguir adquirint nous coneixements i continuar amb un curs de continuïtat la resta de l’any. «Hi ha molt poca consciència que aquesta és una etapa molt important de la vida i que amb aquestes sessions estem plantant una llavor que després creixerà forta», afirma.

Primera activitat a la bebeteca municipal

Aquesta és la primera activitat que es fa al nou espai de la bebeteca municipal, un lloc que pretén ser un punt de trobada per a les famílies  on també es programaran altres activitats amb l’objectiu de cobrir les necessitats de famílies amb nadons, una etapa de la vida en què no s’acostuma a portar els més petits a la biblioteca, però que, gràcies a aquest servei, es podrà fer.

Aquestes sessions es van començar a fer durant les festes de Nadal per oferir una alternativa d'activitats a les famílies amb infants molt petits. Donat l'èxit que van tenir, l'Ajuntament de Montblanc i la Biblioteca Comarcal Conangla i Fontanilles en col·laboració amb l'Oficina Jove de la Conca de Barberà han organitzat aquesta segona tongada que també s'han omplert. Aquest dissabte es farà la darrera sessió.