Aquest cap de setmana arriba una nova edició de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc. L’antiga església de Sant Francesc serà l’epicentre del festival, que enguany compta amb 36 artistes vinguts de Catalunya i d’altres països d’Europa.
Sovint tendim a relacionar el festival Terrània amb l’exposició de ceràmica i prou. L’exposició és una bona part de la celebració, segurament la més important i l’eix central, però també hi ha altres activitats que fan que Terrània sigui un festival rodó.
Ens referim als tallers, petits racons que serveixen perquè grans i menuts puguin formar part de festival i experimentar amb el fang com ho fan els artistes. Aquestes activitats, a més, permeten fer anar la creativitat dels visitants.
Els primers a fer el tastet d’aquesta experiència seran els infants de les escoles de Montblanc, que podran familiaritzar-se amb la ceràmica aquest divendres, gràcies a tallers adaptats a ells, per tal d’implicar els infants en el festival i, posteriorment, les seves famílies.
En horari de matí i de tarda, els més petits estrenaran el festival modelant fang sota la supervisió i explicacions de les monitores de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona, que col·labora amb Terrània des de fa molts anys.
A partir d’aquí arrencarà la XVII edició del festival, que comptarà amb més ventall experimental. Dissabte i diumenge, la ceramista Montse Llanas farà un taller de Rakú amb microones, que ha tingut molt bona acceptació entre el públic en anys anteriors.
L’activitat apta per a tots els públics, proposa decorar un penjoll ceràmic, fent la cuita amb microones. La mateixa ceramista realitzarà també una altra versió d’aquest taller però coent la ceràmica amb un forn gran.
El públic cada cop s’interessa més per la part experimental del festival
La presència de tallers al festival Terrània ve d’edicions enrere i, segons apunten des de l’Oficina de Turisme de Montblanc, cada any guanyen més adeptes. «Molta gent és repetidora», afirmen.
De fet, els tallers suposen un element més per a fidelitzar el públic del festival, ja que els visitants allarguen la seva estada a través de les demostracions i de les activitats més participatives.
Taller de ceràmica a 4 mans i segells precolombins
Un dels tallers més nous d’aquesta edició 2019 és una proposta intergeneracional que consisteix a treballar a quatre mans amb la participació d’un adult i un infant alhora. Els dos hauran de fer un càntir ceràmic utilitzant el torn i el modelant. L’activitat va lligada al projecte TurisTIC en família, finançat pel fons FEDER i va a càrrec de Tastets de Fang. Serà dissabte i diumenge en horari de matí i de tarda.
Terrània demostra que va més enllà de les nostres fronteres tot fent una aposta d’abast internacional. Tant dissabte com diumenge, es durà a terme un taller de segells precolombins amb l’objectiu de difondre la cultura americana en època precolombina.
L’activitat, a més, permet conèixer l’origen de les ‘pintaderas’, uns segells fets de ceràmica treballats amb dissenys variats i vistosos que s’han trobat en diversos jaciments arqueològics.
Terrània també compta amb un espectacle central, que enguany serà el concert 'Suena Barro', amb una orquestra integrada per instruments ceràmics fets pel ceramista Hernán Vargas i que ell mateix farà sonar. Serà dissabte en fer-se fosc a la plaça Sant Francesc.
Un Sant Jordi a cavall o instruments ceràmics
Precisament el concert nocturn serà la culminació de l’elaboració d’instruments ceràmics que haurà estat fent Hernán Vargas durant el dia. I és que les demostracions són una altra part important del festival, que permeten que el públic conegui ‘in situ’ com s’elaboren les diverses peces, tot observant la destresa i precisió dels artistes.
Entre els ceramistes que demostraran la seva feina, destaca Rebeca Muñoz, de Belltall, que modelarà la figura de Sant Jordi a cavall, dissabte i diumenge al migdia.
El festival Terrània porta diversos anys en evolució ascendent i l’any passat es van superar, per primer cop en 10 anys, els 30.000 euros de facturació, un fet que indica que les propostes del festival consoliden aquest cap de setmana de setembre com una cita ineludible pels amants de la ceràmica, però també pel públic familiar que troba el seu espai on poder participar.
També et pot interessar: