Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'històric Forn Batet de Reus abaixa la persiana

L'emblemàtic establiment de la plaça de la Puríssima Sang tanca les seves portes després de 34 anys de feina i dedicació

El Forn Batet, a la plaça de la Puríssima Sang de Reus
El Forn Batet, a la plaça de la Puríssima Sang de Reus | Forn Batet

 

L’emblemàtic Forn Batet de Reus abaixa la persiana definitivament. La històrica fleca, que va començar a caminar l’any 1966 amb el pa del senyor Vidal, tanca les seves portes després de 34 anys de feina, dedicació i regència de la família Batet.

El Forn Batet de Reus, des de 1984

De Sant Sadurní d’Anoia al número 23 de la plaça de la Puríssima Sang de Reus, el forner Jaume Batet, la seva dona, la Rosa, i els seus fills es van fer càrrec, des de l’any 1984, del pa nostre de cada dia. Amb èxit, tenacitat i artesania, i amb les barres de pa com a producte estrella, ara, el 2018, tanca un establiment d’aquells que fan ciutat, veïnatge i tradició.

El flequer, una «espècie en perill d'extinció»

La pressió de les grans cadenes, les dificultats intrínseques i el context actual van abocar el Forn Batet a una decisió definitiva i difícil, una situació que es repeteix entre els diversos forns artesans de les nostres comarques. Ara per ara, al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre s’estima que només queden uns 250 forners tradicionals, una circumstància que sovint s’agreuja, també, per la falta de relleu generacional.

L’alta qualitat i l’especialització són, en general, l’única carta per mantenir i salvar un ofici gairebé ancestral que, certament, viu moments difícils. Jordi Andreu, president del gremi de forner de Tarragona i Comarca, defineix ja els flequers com una «espècie en perill d’extinció» sota l’amenaça de les noves tendències del pa i la pastisseria industrial.

El Forn Batet tanca després de 34 anys de feina i dedicació
El Forn Batet tanca després de 34 anys de feina i dedicació | ACN

Els forns de poble, els més afectats

«On més s’ha patit el degoteig en els últims deu anys ha estat als pobles, per exemple, va tancar un forn a Vilabella i també d’altres al Priorat; és un ofici molt sacrificat, t’ha d’agradar», explica Andreu. El gremi tarragoní, amb més de 500 anys d’història busca ara estrènyer el vincle entre els professionals del territori per tal de tirar endavant.

«La barra de quart ja la donem per perduda»

En aquest sentit, Joan Cabré, responsable del gremi de Reus i Comarca, i del reusenc Forn Cabré, explica «que hem de lluitar en qualitat i especialitat; a Vallmoll, a l’Alt Camp, fabriquen 10.000 barres cada hora i alguns supermercats com Mercadona, pel preu d’una te’n donen tres». «Contra això no hi podem competir, nosaltres la barra de quart ja la donem per perduda», assegura Cabré.

Fa cinc o sis anys, només al Baix Camp, hi havia fins a vuitanta fleques obertes i en funcionament. Ara per ara, només en queden trenta i a la ciutat de Reus, després el recent tancament del Forn Batet, poc més d’una desena.