Caixa enregistradora antiga a la camiseria Xancó de Barcelona

Tanca portes un emblemàtic negoci centenari de la Rambla de Barcelona

La botiga, que compliria 200 anys aquest pròxim 2020, no és rendible

Poc abans de complir 200 anys, tanca portes una botiga històrica de la Rambla  de Barcelona. El negoci gairebé bicentenari dels Xancó no pot assumir l'actual cost del lloguer que, sumat a una caiguda de les vendes, fa inviable el seu rendiment.

Ho confirmaven fonts properes a la família de Tristán Xancó, qui tira endavant la botiga especialitzada en camises des dels setanta, a 'Metrópoli Abierta'. Xancó volia mantenir en peu junt amb Pilar Satta, la seva dona, un negoci que perdura des que va fundar-lo el 1820 Antoni Cotchet, però els esforços no han pogut amb els números.

Lloguer inassequible

L'especulació dels preus de lloguer de locals situats al focus turístic de Barcelona ha afectat de ple  l'emblemàtica camiseria, obligada a pagar prop d'un 40% més de lloguer, segons avança el mitjà citat.

No fa gaire un usuari de Twitter la titllava de 'supervivent' entre els souvenirs i locals de 'fast food' que dominen la Rambla. Però aquest pròxim 31 de desembre la camiseria Xancó, propera i sempre lligada al teatre Liceu, els tenors del qual hi compraven la vestimenta, deixarà de vendre camises a mida i arreglar colls i botons al seu taller

 

Primer comerç centenari de Barcelona

La camiseria Xancó va ser  el primer comerç centenari de la ciutat, reconegut de fet com a local «emblemàtic» per l'Ajuntament de Barcelona. Ho demostra una placa que llueix la botiga a l'entrada, des de l'any 1993. Un establiment que destaca doncs pel patrimoni que resguarda, amb mobiliari de 1912, data en què Josep Xancó va reformar el local amb armaris, làmpades, taules, cadires i expositors nous, ara joies d'aquella època.

El mitjà citat assegura que el tancament és segur, tot i que la dona de l'actual titular del negoci, posant en dubte la viabilitat de la botiga i remarcant el risc que corre, no ha volgut confirmar la notícia, apuntant que se sabria quelcom la setmana vinent.

Josep Xancó, de treballar pel fundador a heretar el negoci

Josep Xancó va ser en el seu dia un treballador de Cotchet, fundador de la camiseria. Ell volia estudiar medicina, però el pare no li ho va permetre, de manera que acabaria treballant de dependent a la botiga. El propietari, en morir, li deixava en herència el negoci, que aquestes últimes dècades Tristán ha intentat mantenir fins al final. Però l'entrada del 2020 posarà fi a quatre generacions de Xancó.

 

També et pot interessar...