La porta del número 49 del carrer Llovera no s’obrirà aquest any a la ciutat de Reus. Poques setmanes abans d'unes de les festes de Nadal més insòlites i estranyes que es recorden, la vitrina de la torroneria Sara Verdú Plá, descendent d'Antonio Plá Ferrándiz, llueix buida i closa, un testimoni sorgit d’una tradició torronera de 135 anys que ara s’acomiada, en el seu cas, després de prop de seixanta anys de torrons i dolços ‘made in’ Xixona.
Tal com predica l’emotiu cartell plastificat a la porta de la botiga, aquesta branca de la nissaga diu adéu a un costum sorgit a mitjan segle XX arran del llegat nadalenc d’Antonio Plá Ferrándiz i el seu primer viatge de 1885. Tristament, Sara Jerez Verdú Plá, descendent del pioner de la casa i quarta generació d'aquesta branca de la família, va morir el passat mes de juny deixant la ciutat òrfena del seu dolç trajecte Xixona-Reus.
«Uns reusencs més»
Josep Espí, el seu marit, ha explicat a través de l'anunci que la defunció de la seva dona, sumat a les noves disposicions sanitàries derivades de la Covid-19, obliguen a la dura decisió, al punt final d’un clàssic reusenc i comarcal d’aquells 'de tota la vida'. «Davant la impossibilitat de fer-ho personalment, a tots els nostres clients, proveïdors, amics i, en general, a tota la població de Reus i comarca, demanar-los disculpes», apuntava el torroner.
«Per tot plegat, per no poder atendre’ls com vostès mereixen, ens veiem en la necessitat de donar per acabada la nostra tradició de fer el viatge Xixona-Reus, que la família venia realitzant des de 1885», relatava, acompanyant l'escrit amb una somrient fotografia de la Sara, l’última regenta.
«Donant-los les gràcies a tots, per la seva fidelitat, comprensió i mostres d’afecte que any rere any, durant aquests 135 anys, ens han fet sentir i viure a aquesta família com uns reusencs més. Bon Nadal!». La torroneria Sara Verdú Pla, descendents d'Antonio Plá Ferrándiz, es va instal·lar al carrer de Llovera número 49 a mitjan segle passat. Es tracta d'una de les branques familiars de la nissaga; una herència torronaire que es manté —enguany fa 135 anys— als establiments Xixona del mateix carrer de Llovera i del raval de Santa Anna, matriu de la històrica marca.