Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos agents de la Policia Nacional fent un control en un turisme espanyol que vol creuar la frontera al Pertús el 17 de març de 2020.

El tancament de fronteres elimina les 'visites' de francesos a Catalunya per comprar més barat

Solien adquirir productes amb una notable diferència de preu, com tabac, alcohol o gasolina
Dos agents de la Policia Nacional fent un control en un turisme espanyol que vol creuar la frontera al Pertús el 17 de març de 2020.
Dos agents de la Policia Nacional fent un control en un turisme espanyol que vol creuar la frontera al Pertús aquest migdia. | ACN

Les fronteres espanyoles han quedat definitivament restablertes aquest dimarts, 17 de març, al matí. La mesura afecta de ple Catalunya, que té fins a vuit passos fronterers amb  França. A l'Alt Empordà i a diversos punts del Pirineu, passar a una banda i l'altra de la frontera francesa s'ha convertit en una anècdota des de la integració de tots dos països en l'espai Schengen de lliure circulació de persones.

S'ha acabat el desplaçament dels francesos per comprar més barat

És habitual, doncs, veure vehicles i ciutadans francesos als municipis de més al nord de Catalunya fent compres habituals o transitant amb normalitat. Des d'aquest dimarts, però, aquesta mobilitat ja no és lliure i ha quedat limitada a persones que pugui acreditar que treballen a l'altra banda de la frontera. Això ha comportat una conseqüència aparentment banal, però que tindrà perjudicis: molts francesos ja no podran arribar a Catalunya  per comprar-hi productes notablement més barats que al seu país: tabac, alcohol o gasolina en són clars exemples.

Els francesos residents prop de la frontera solen creuar-la per adquirir aquesta mena de productes per la gran diferència de preu que troben: un paquet de tabac val uns 5 euros aquí, mentre que el preu a França és d'entre 9 i 10; els licors són notablement més barats en territori espanyol i els preus de la gasolina —aquí al voltant d'1,30 euros, abans de la crisi pel coronavirus— se situaven a França per sobre de l'euro i mig.

Greus conseqüències econòmiques

El tancament de fronteres, doncs, impedirà que els ciutadans francesos continuïn accedint a Catalunya per beneficiar-se dels preus... i els establiments fronterers  del nostre país veuran reduïda la seva facturació de manera molt clara —bona part de la seva clientela és francesa.

Un exemple de les terribles conseqüències econòmiques que això pot ocasionar ja s'ha notat de valent a la Jonquera: els tres grans supermercats de la vila fronterera han perdut els últims dies entre el 70 i el 90% de la facturació i el Grup Escudero, que té un dels establiments més coneguts a la zona, ja ha anunciat un ERTO que afectarà 200 treballadors.