El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha anunciat que aquest dimarts al matí, 23 de juliol, es tancaran els accessos al Parc Natural de la Serra de Montsant davant de l’elevat risc d’incendi. A més, s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa, el màxim possible, en 73 municipis de 10 comarques de tot Catalunya davant d’aquesta situació agreujada per la forta onada de calor.
Cap dels @agentsruralscat Toni Mur explica que es tancaran accessos al massís de Montsant a partir de mitjanit i recorda el risc en zones amb sega pendent a Anoia, Bages, Conca de Barberà, Segarra i Solsonès. pic.twitter.com/n4EwJtfDsf
— Protecció civil (@emergenciescat) 22 de juliol de 2019
L’increment del perill d’incendis forestals per les temperatures extremes i la disminució de la humitat relativa han obligat a prendre aquestes mesures. De tots els municipis dins del nivell 3 del Pla Alfa, 32 corresponen a zones elevades de la Conca de Barberà, Segarra, Anoia, Bages i Solsonès, on encara s’està segant, mentre que 41 són termes municipals de les comarques de la Terra Alta, Ribera d’Ebre, Segrià, Garrigues i Priorat, on la sequera territorial és excepcional.
D’aquesta manera, els Agents Rurals, juntament amb els Mossos d’Esquadra i ADF, duran a terme tasques de vigilància a les zones amb alerta 3 del Pla Alfa a causa del risc molt alt d’incendi forestal. Es farà un control en aquests punts i queden suspeses totes les activitats que poden generar perill de foc.
L’alerta es mantindrà fins, com a mínim, dijous d’aquesta setmana, en funció de com evolucioni la previsió meteorològica d’aquesta nova onada de calor. Les institucions recorden que, en el cas de la recol·lecció de cereal, cada recol·lectora ha de portar 4 extintors amb base d’aigua. No es descarten més restriccions en altres massissos al llarg de la setmana, ja que la previsió indica que la calor extrema es mantindrà almenys fins dijous amb algunes màximes al voltant dels 40º a Ponent i a l’interior de Tarragona.
Consells per prevenir incendis forestals
El 90% dels incendis forestals tenen el seu origen en l’activitat humana, ja sigui per imprudències o causat de forma accidenta. D’aquesta manera, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat dona aquests consells per tal d’evitar ensurts al bosc:
Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació.
- Evitar la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinària por de zones forestals en la franja horària compresa entre les 13 i les 18 hores.
- No utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin genera guspires o sobreescalfaments.
- En cas de detectar una columna de fum prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal comunicar-ho de forma immediata a través del telèfon 112