Mes i mig després de tancar les aules d'un dia per l'altre, milers d'infants encara no han pogut tornar a les seves escoles o instituts. Les perspectives no conviden a pensar que podran fer-ho abans que acabi el curs a mitjan juny, si bé ningú tampoc ho descarta rotundament. És el cas del conseller d'Educació, Josep Bargalló, qui en cap moment ha tancat la porta a aquesta possibilitat.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Amb l'aturada de les classes presencials va quedar també aturat, ipso facto, el servei de menjador escolar per a moltíssims alumnes. En especial aquells que, de família vulnerable, necessitaven beques menjador per poder tenir accés a aquesta alimentació. Conscients d'aquest desgavell, la Generalitat va habilitar immediatament un sistema de targetes moneder per conduir aquests ajuts a domicili mentre els menuts estiguessin confinats.
La FAPAC denuncia que els quatre euros al dia de les targetes moneder són «insuficients»
Aquestes targetes, que es van recarregant de manera automàtica a càrrec de l'administració i que es tradueixen en quatre euros per dia, estaven inicialment previstes per una durada inferior a la que ja acumula. Des de la Federació de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) alerten d'esquerdes en un sistema que «és del tot insuficient», segons valora la directora de la Federació, Lidón Gasull, en declaracions a TarragonaDigital.
«L'escenari és clar: les beques menjador ja no cobrien la totalitat de les necessitats i les noves targetes encara hi arriben menys», exposa Gasull. La portaveu dels pares i mares d'alumnes lamenta que «les famílies que reben el 100% de la beca són una minoria» i considera que els ajuts «es queden curts respecte a les necessitats globals, de manera que deixen moltes famílies excloses» de beneficiar-se.
Gasull: «El problema de fons és la vulnerabilitat crònica de les famílies»
Gasull defensa que «el problema de fons, l'autèntic, és la vulnerabilitat crònica» de molts alumnes i famílies. «Una targeta assistencialista de quatre euros al dia no permet sortir d'aquest cercle viciós, i esdevé del tot insuficient», lamenta. Valora l'esforç de traslladar els ajuts i d'allargar la mà a les famílies més necessitades, però consideren que queda a anys llum de resoldre «la gran desigualtat amagada».
Lidón també detecta que «moltes de les famílies a qui se'ls va denegar la beca fa uns mesos, avui sí que serien becables donada la seva situació econòmica actual», en especial famílies que hagin perdut la feina en les darreres setmanes. «Es nota molt que, de manera involuntària, s'estan creant noves vulnerabilitats quan no es puja el llindar mínim per rebre l'ajut», exposa. Proposa revisar els criteris per fer-los més efectius.
A les comarques de Tarragona, són més de 10.000 els infants que han rebut les seves targetes moneder des de l'inici de l'estat d'alerta per tal d'arribar als mínims d'una alimentació digna, si bé la federació de mares i pares ho té clar: «traslladar excepcionalment l'ajut és un mal menor, però el problema de fons segueix intacte i igual d'amenaçador», sentencia Lidón Gasull. «Perquè quan sortim d'aquesta excepció, hi haurà més famílies vulnerables de les que hi van entrar», resol.