Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu del CIM el Camp

Tarragona lidera l'ampliació d'espai logístic a Catalunya

El Logis Montblanc i el CIM el Camp, principals pols d'expansió

Imatge d'arxiu del CIM el Camp
Imatge d'arxiu del CIM el Camp | Cambra de Comerç de Reus

 

El sector de la logística suposa prop de 15.000 llocs de feina a l'àrea metropolitana de Tarragona i les Terres de l'Ebre. La superfície dedicada a aquesta activitat ha crescut un 14% del 2017 al 2018, un increment que es considera rècord. De tot Catalunya, el 16% de l'espai que s'hi destina es troba a les nostres comarques amb 1,2 milions de metres quadrats.

L'Observatori de la Logística de Catalunya, que elabora Cimalsa —l'empresa de la Generalitat de Catalunya que es dedica a aquest àmbit—, s'ha presentat aquest divendres a la Cambra de Comerç de Reus, i mostra com l'ocupació en aquest sector també ha crescut, un 3,2%. La companyia pública ha posat a disposició vuit noves parcel·les al CIM el Camp i ha començat a comercialitzar el Logis Montblanc, els dos nuclis logístics que impulsa a la regió.

A Tarragona, l'increment més alt

Catalunya manté un creixement continuat de superfície de sòl logístic disponible en els últims anys. Tarragona ha estat, en el darrer any, la demarcació que ha experimentat, amb diferència, l’increment més alt, qualificat pels experts de rècord, en creixement d’oferta útil de magatzem. Si a Catalunya l’augment de sòl entre 2017 i 2018 s’ha situat en un 5,4%, a Tarragona ha estat del 14,3%. Associat a això, el preu del lloguer també ha tendit a l’alça, amb un augment del 13% a Tarragona.

Presentació de l'Observatori de la Logística a la Cambra de Comerç de Reus
Presentació de l'Observatori de la Logística a la Cambra de Comerç de Reus | Cambra de Comerç de Reus

 

L’estudi també destaca l’augment del 3,2% de persones ocupades en el sector logístic, assolint un volum de 14.753 treballadors al Camp i l’Ebre —representa un 9% del global dels ocupats en logística a tot Catalunya—. Vist des d’una altra perspectiva, pel que fa als aturats en aquest sector, han descendit un 4,8%. Actualment hi ha 1.330 persones que treballaven en el sector de la logística que ara es troben a l’atur.

Actuacions de futur

Per reduir encara més aquest atur, des de Cimalsa s’impulsen dos centres logístics, el Logis Montblanc i el CIM el Camp, del qual se’n posaran a la venda vuit noves parcel·les —dues de les quals tenen ús logístic—. Representen un total de més de 80.000 metres quadrats que podrien significar la creació de més de 400 llocs de treball. «Només amb aquestes vuit parcel·les podríem reduir a la meitat l’atur en el sector de la logística», ha afirmat el president de Cimalsa, Enric Ticó.

Entre els projectes de futur també hi ha la futura ampliació de la Central que està posant en marxa actualment l’Incasòl. «La logística crea molts llocs de treball, i de qualitat», ha dit Ticó. «Com a país seguim invertint en logística; el sòl és finit i no tot ha de ser per logística, però és una peça clau per a un bon desenvolupament econòmic», ha afegit. El president de Cimalsa ha contraposat que una regió com Flandes disposi de més de 5.000 hectàrees de sòl logístic i Catalunya, poc més de 1.000.

Ampliació del CIM el Camp
Ampliació del CIM el Camp | Observatori de la Logística de Catalunya

 

L'ampliació del CIM el Camp

El president de Cimalsa ha exposat que l’ampliació de la CIM el Camp, al terme municipal de Tarragona, ocuparà un total de 39 hectàrees, de les quals es destinarà a ús logístic una superfície de 145.000 metres quadrats, i n'incorporarà uns 40.000 de zones verdes. Aquesta nova zona suposarà la creació de 920 llocs de treball. Respecte al teixit empresarial d'empreses start-up en l'àmbit de la logística a Catalunya, Tarragona representa el 2% de les start-ups catalanes en el sector.

De les vuit empreses del sector que hi ha a l'àrea de Tarragona, tres s'ubiquen a Reus amb un total de 72 llocs de treball. S'ocupen d'àmbits com les plataformes de comerç electrònic, el big data, la robotització, les 'smart cities' o l'urbanisme. Ticó ha apuntat també que cal preveure que la demanda futura pot requerir formació específica, una formació que, a l'àrea metropolitana, se centra en compres i comerç internacional, transports, cadena de subministraments i direcció d'operacions.