Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una sala interior d'una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC)

Els empresaris lamenten que «Tarragona continua a la cua de l'atur» de Catalunya malgrat el bon final del 2019

La CEPTA reconeix que el territori s'està recuperant i creu que les darreres dades oficials són «clarament favorables»

Juan Gallardo CEPTA
Juan Gallardo és el cap del Gabinet d'Estudis de la CEPTA | Angel Ullate
 

«Les dades són clarament favorables, però el mercat de treball de les comarques de Tarragona torna a comportar-se, un cop més, pitjor  que a Catalunya i que a la resta de demarcacions catalanes». És la valoració agredolça que fa de les darreres dades oficials de l'Enquesta de Població Activa (EPA), sobre l'atur i l'ocupació, el Gabinet d'Estudis de la Confederació d'Empresaris de la Província de Tarragona (CEPTA). Un bon esprint final al 2019, però insuficient per revertir una tendència massa endarrerida.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Les dades són clares: el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre van tancar l'any 2019 amb  prop d'un 12% d'atur i 47.000 persones desocupades. Són prop de 13.000 aturats menys que a finals del 2018, un fet que des de la CEPTA  es valora molt positivament, malgrat la prudència. «La reducció de la taxa d'atur és prou significativa respecte a les dades de l'any anterior», celebren, «i són unes dades que desmenteixen que la recuperació de feina sigui un procés alentit», subratllen. «El bon comportament del mercat de treball  de Tarragona en aquests mesos és sorprenent», afegeix la CEPTA.

L'atur de Tarragona és un 1,6% més alt que a la mitjana de Catalunya segons les darreres dades

Els empresaris, però, sí que posen l'accent en què l'economia del territori segueix basada a «un mercat molt estacional» en dependència absoluta al sector terciari i amb un fort accent de la  indústria, «a qui la crisi no li ha erosionat en absolut el protagonisme», amb prop d'un 20% de la població ocupada de la demarcació. «La terciarització de l'activitat econòmica i el múscul industrial de Tarragona estan gairebé en nivells històrics», destaca el Gabinet d'Estudis.

La nota negativa torna a ser el sector de la construcció, a qui la CEPTA ja ha definit en múltiples ocasions com el llast de l'atur tarragoní que el manté per sota de la resta del país. «El sector de la construcció segueix presentant una tendència erràtica i decebedora que es manté en mínims històrics i resta molt lluny de recuperar un dinamisme acceptable», exposen. L'atur de Tarragona és ara mateix un 1,6% més alt que la mitjana de Catalunya, si bé un any enrere era a una distància encara més alta: un 3,7% més alt que la mitjana nacional.