Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Tarragona es submergeix en el món del tractament de dades obertes

El segon projecte OpenData Lab de tot Catalunya divulgarà, formarà i obrirà a la ciutadania les possibilitats de negoci en el tractament de dades

El projecte OpenData Lab s'ha presentat aquest dijous a l'Ajuntament de Tarragona.
El projecte OpenData Lab s'ha presentat aquest dijous a l'Ajuntament de Tarragona. | Mauri

 

Tarragona se submergirà, a partir de l'any 2019, en el món del tractament de dades obertes. Ho farà a través del projecte OpenData Lab, un espai de divulgació, formació i foment de l'emprenedoria relacionada amb l'aprofitament i la reutilització de les dades obertes.  «Volem empoderar la ciutadania a través d'eines de formació i facilitats per crear empreses», ha dit la presidenta d'Iniciativa Barcelona OpenData, Lourdes Muñoz. La seu de Tarragona Impulsa serà el lloc on es realitzaran els cursos i les jornades d'OpenData. A més, l'Ajuntament de Tarragonacomptarà amb el seu propi portal de dades obertes, que es presentarà després de festes. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Entre els anys 2008 i 2010, països com el Regne Unit o els EUA van ser pioners en l'aposta pel tractament de dades obertes. A partir d'aquell moment, es va convertir en una pràctica habitual obrir portals de dades on es podien consultar sous, pressupostos o xifres relacionades amb les administracions públiques. Alhora, les grans empreses aprofitaven les dades generades a través d'Internet  per millorar la seva quota de mercat  o establir vincles entre els seus productes i les preferències de la ciutadania. Ara,  Tarragona serà la segona ciutat de Catalunya amb un projecte d'OpenData. 

OpenData Lab arriba a Tarragona l'any 2019

El projecte OpenData Lab començarà a Tarragona a partir de l'any 2019. Serà un espai de  divulgació, formació i foment de l'emprenedoria en l'àmbit del tractament de dades obertes. L'objectiu és que la ciutadania conegui de què tracta l'OpenData i comenci a veure-hi oportunitats de negoci. Al Regne Unit, per exemple, han nascut en els últims anys prop de 300 empreses relacionades amb l'aprofitament de les dades obertes. La majoria, petites i mitjanes empreses. 

S'organitzaran xerrades, jornades i "workshops" gratuïts i oberts a tothom.  A més, també hi haurà una escola de dades, que oferirà  formació professional certificada. El paper de Tarragona Impulsa en aquest sentit serà clau, ja que és l'entitat municipal adreçada a l'emprenedoria i l'impuls. «Que el Camp de Tarragona sigui escollit com a prova pilot per un projecte tan engrescador com aquest ens satisfà, perquè fomenta la participació ciutadana», ha dit el regidor d'Ocupació, Francesc Roca.

D'altra banda, a mig termini, OpenData Lab té pensat obrir un mòdul específic «només per Tarragona i adaptat a les necessitats socials i econòmiques del territori», ha explicat la presidenta de la fundació. Primer caldrà, però, engegar tota la maquinària i donar-se a conèixer entre el teixit ciutadà i empresarial.

L'Ajuntament de Tarragona tindrà un portal de dades obertes

En el marc del projecte OpenData Lab, l'Ajuntament de Tarragona també participarà en l'aprofitament de les dades obertes.  Per aquest motiu, obrirà un portal propi amb dades sobre la ciutat.  Per tal d'aconseguir-ho, formarà els funcionaris municipals, encarregats de vigilar que les dades es pugin correctament a la xarxa.

La primera jornada de formació serà per a ells. La presidenta de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, Begoña Floria, ha explicat que el projecte es donarà a conèixer després de festes. «Estem polint els detalls de com serà i quines dades es donaran», ha afegit Floria.