Des de l'1 de gener fins al 30 de juny de 2019, un total de 78 persones han perdut la vida en 75 accidents mortals a les carreteres catalanes. Aquesta xifra representa una reducció del 16% respecte al període de l'any passat, que en van morir 93. Tot i això, el Servei Català de Trànsit alerta que no s'ha d'abaixar la guàrdia i que cal conduir amb la màxima atenció i prudència per prevenir qualsevol incidència. Pel que fa a les comarques tarragonines, 24 persones han perdut la vida en 23 accidents mortals.
De fet, l'últim accident amb alguna víctima mortal ha passat fa només unes hores, concretament, cap a les 22.00 hores d'ahir, diumenge 30 de juny, a la nit. Una veïna de Llorenç del Penedès ha mort al terme municipal de Vilafranca del Penedès a causa d'un accident de trànsit quan dos vehicles han col·lidit frontalment. La víctima era una dona de 69 anys de Llorenç del Penedès i els dos conductors dels vehicles han resultat ferits menys greus. Les causes de l'accident encara s'estan investigant. Fa només uns dies, el passat 27 de juny, un conductor va perdre la vida quan el seu camió va sortir de la via i va bolcar. L'accident va tenir lloc a la carretera C-43, entre Benifallet i Pinell.
Moltes de les víctimes mortals són col·lectius vulnerables
Gairebé el 40% de les 78 víctimes mortals totals són víctimes de col·lectius vulnerables, o sigui, eren o motoristes o bé ciclistes i vianants. Si desglossem les dades, en total 22 motoristes han perdut la vida en aquest període de l'any, 4 dels quals eren de la demarcació de Tarragona. 5 vianants i 3 ciclistes també han mort a causa d'accidents de trànsit. A Tarragona, han mort 2 vianants i cap ciclista. Cal destacar que, durant aquest període de l'any fins al mes de juny de 2019, el nombre de motoristes que han mort ja supera al de l'any passat en aquest mateix període, que en van ser 21.
Pel que fa als dies de la setmana, el 64% de les víctimes mortals a les carreteres catalanes —50 morts de les 78 víctimes mortals totals— han perdut la vida en accidents de trànsit ocorreguts entre divendres i diumenge, és a dir, durant els caps de setmana, que és quan es concentren el nombre d'accidents mortals més elevat. A més, també cal destacar que la meitat dels accidents han tingut lloc a la tarda. D'altra banda, l'estiu és temporada d'alta mobilitat i la sinistralitat se'n ressent. L'any 2018, per exemple, els mesos de juliol i agost van ser els dos mesos amb més mortalitat de l'any. En aquest sentit, el Servei Català de Trànsit demana extremar la prudència durant aquest estiu.
Una tercera part de les víctimes tenen més de 65 anys
Si s'analitza l'edat de les víctimes mortals, cal destacar que gairebé una tercera part —25 de les 78 víctimes totals— són majors de 65 anys. Les xifres més reduïdes són les compreses entre els 0 i els 14 anys que, aquest any, no hi ha hagut cap víctima en aquesta franja; les d'entre 15 i 24 anys, que hi ha hagut 6 víctimes; i les d'entre 35 i 44 anys, que han mort 9 persones compreses en aquest període d'edat. El passat 8 de juny, un vianant de 90 anys va morir atropellat a la carretera T-344, al terme municipal de Masdenverge, al Montsià. L'home va morir durant el seu traslladat a l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta.
La nit del passat 22 de juny hi va haver un accident mortal on un home de 85 anys i veí de Deltebre va perdre la vida. Dos vehicles van col·lidir frontalment a la carretera N-340 a l'altura del terme municipal d'Amposta. La víctima era un dels ocupants d'un dels vehicles.
Pel que fa a la resta de demarcacions catalanes, Barcelona és en la que hi ha hagut més víctimes mortals, 26 morts en 26 accidents mortals. A Girona, 15 persones han perdut la vida en 13 accidents mortals i a Lleida han sigut 13 persones en 13 accidents mortals.