L’Ajuntament de Tarragona incrementarà a la tardor l’equip d’inspecció i control de la neteja per acabar amb les imatges de contenidors rodejats de brossa, deixalles i residus voluminosos, segons ha anunciat aquest dimecres el tinent d’alcalde de Neteja, Jordi Fortuny.
«L’objectiu és posar ordre en tot el sistema de neteja, crear una central d’intel·ligència que marqui com s’han de fer les coses, que tingui localitzats els punts negres, en quins llocs s’han de canviar els contenidors o en quines zones de Tarragona s’han de modificar coses», ha explicat.
Així mateix, el responsable municipal de Neteja ha avançat que a principis de setembre hi haurà una trobada amb les entitats veïnals de la ciutat per tal de posar en marxa estratègies conjuntes, exposar la planificació en aquest àmbit, informar de les campanyes de civisme sobre recollida selectiva, així com dels elements que han de millorar en l’àmbit de la neteja a la ciutat.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Fortuny també ha avançat que han posat sobre la taula algunes modificacions al contracte de la brossa, com per exemple l'eliminació dels contenidors soterrats, que es farà com més aviat possible. Tot i això, el conseller de Neteja ha recordat que no es podran fer canvis profunds fins al venciment de l'actual, el mes d'abril de 2023.
Campanya informativa i sancionadora
El passat 22 de juliol, l’Ajuntament de Tarragona va iniciar una campanya informativa i sancionadora de control de l’abandonament de tota mena de residus a la via pública. Aquesta campanya es va posar en marxa després de constatar que durant les primeres setmanes de juliol s’havia produït un increment del 20% de mobles i residus voluminosos incontrolats llençats fora dels contenidors.
Així, es va reforçar el servei, passant de quatre equips de recollida de residus incontrolats i repàs de contenidors de dilluns a divendres, a sis equips al dia de dilluns a dissabte. És a dir, una ampliació de dos equips i un dia a la setmana més.
La Unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana va iniciar inspeccions de paisà durant matí, tarda i nit per recórrer i controlar els principals punts negres de la ciutat. En els primers deu dies d’operatiu han controlat prop de 200 punts negres i s’han obert 20 expedients sancionadors per infraccions a diversos articles de l’Ordenança de Convivència Ciutadana i Ús dels Espais Públics. D’aquests 20, setze són infraccions comeses per empreses i quatre per particulars.
Problemes visibles d'incivisme a Bonavista
Un exemple d’aquest augment de voluminosos es dóna al barri de Bonavista, on en determinades zones hi ha localitzats punts negres. Un d’aquests espais es pot trobar al carrer Vint-i-sis, cantonada amb el carrer Quatre, on els contenidors estan en un solar de terra i al voltant de l’illa s’acumulen mobles vells, enderrocs d’obres, fustes, matalassos o electrodomèstics.
Alguns dels veïns del barri fa dies que es queixen de la situació i ho han denunciat a través de les xarxes socials, així com a través de l’aplicació ‘Epp!’. Fins i tot, una veïna va denunciar a la Guàrdia Urbana el propietari d’una furgoneta que es va aturar davant els contenidors i que va llençar tota mena de brossa. Des de l’AVV Bonavista, la seva presidenta, Loli Gutiérrez, explica a ‘Tarragona Digital’ que «juntament amb l’incivisme d’alguns veïns, hem detectat el buidatge de pisos propietat de bancs, que no llencen les coses on toca».
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Però el carrer Vint-i-sis no és l’únic que pateix de l’incivisme a Bonavista. En les xarxes socials, s’han reportat episodis d’acumulació d’escombraries i andròmines en diversos carrers del barri. Matalassos, electrodomèstics, mobles o caixes de cartó s’acumulaven els últims dies al voltant dels contenidors. A banda de problemes de salubritat, la presència de brossa i andròmines al carrer també provoca problemes de mobilitat, donat l’urbanisme de Bonavista, amb moltes voreres estretes.