Tots estem acostumats a veure grans ciutats com Barcelona o Madrid a la gran —o no tan gran— pantalla, però a l'hora de realitzar una gravació o sessió fotogràfica el personal de producció cada cop té més present la versatilitat de casa nostra. Des d'un escenari al mar, passant per una fàbrica abandonada o un carrer amb encant, fins a les poderoses muntanyes o paisatges de les Terres de l'Ebre. L'àrea metropolitana de Tarragona cada cop obté més pes i s'ha convertit en un dels platós favorits fins al punt que Tarragona ciutat, en els últims anys, ha esdevingut en la primera opció escollida fora de l'àrea de Barcelona en nombre de produccions audiovisuals, segons els balanços de la Catalunya Film Commission.
No és d'estranyar, doncs, que l'activitat de la Tarragona Film Office sigui intensa. Concretament, a Tarragona aquest 2019 s'han realitzat més de 100 produccions, comptabilitzant fotografia i vídeo, i segons un rànquing publicat aquest agost utilitzant la base de dades IMDb, Tarragona és la 18a província amb més films gravats en tot l'Estat. Tot i que la capital centra totes les mirades, els encants del territori també han seduït els productors i Reus, l'Alt Camp, la Conca de Barberà o les Terres de l'Ebre han acollit un bon nombre de rodatges.
Els encants de Tarragona per a les productores
Però, què fan tan atractiva Tarragona? «Hi ha diversos motius: moltes produccions acollides són reportatges de la pròpia ciutat per a programes sobre viatges o documentals motivats, en gran part, per l'herència romana de Tarragona, però un altre motiu és que la ciutat està relativament a prop de Barcelona, on hi ha una potent indústria audiovisual. Això fa que quan les productores tenen dificultats per trobar una localització allí o per obtenir l'autorització, obrin mires arreu del territori català per trobar-la» expliquen a TarragonaDigital des de la Tarragona Film Office.
La «mediterraneïtat» també hi juga un paper determinant a l'hora de decantar la balança: la seva llum i la bona climatologia són dos factors importants per atraure productors. Des de la Tarragona Film Office afegeixen que «Tarragona aglutina una diversitat de localitzacions que la fan molt atractiva: indrets naturals com cales i platges, la Part Alta, passejos marítims, un port que destaca per la seva part industrial, carrers amb bona arquitectura i localitzacions singulars com el Banc d'Espanya, la Tabacalera o el Palau de Congressos». A més, asseguren que «comptar amb el suport d'una oficina d'atenció als rodatges i sessions fotogràfiques que ofereix atenció molt personalitzada» també és un factor decisiu.
Reus també va posar en marxa l'any 2018 una oficina similar, tot i que de moment sense tant èxit. Es tracta de la Reus Plató, gestionada pel Centre de la Imatge ubicat al Mas Iglesias de Reus i que aglutina tot l'espectre audiovisual de la ciutat. Durant el seu primer any de vida es van realitzar 12 rodatges i es van atendre 11 peticions, i durant aquest 2019 —tot i no tenir encara xifres definitives— la majoria de produccions acollides han fet referència a programes televisius.
'Hache', l'èxit de Netflix amb aires tarragonins
La darrera producció audiovisual que més revolt ha despertat a Tarragona ha estat el rodatge de la sèrie de Netflix, 'Hache'. El Port de Tarragona es va convertir en plató durant uns dies el passat mes de febrer mentre els coneguts Eduardo Noriega, Adriana Urgarte i Javier Rey gravaven allí diverses escenes. Aquest ha estat sens dubte un dels rodatges més destacats, però en la memòria de la Tarragona Film Office hi quedarà per sempre el cas de l'espot de Nadal de Patatas Lay's del 2014 que mostra Tarragona d'una forma «documental i explícita», i que a més va batre rècords de visualització a les xarxes socials, passant per davant del mític anunci de la Loteria de Nadal.
Des de l'oficina tarragonina també destaquen l'anunci del perfum One Sport de Dolce Gabbana que es va gravar l'any 2011 a l'Amfiteatre, un espot que es va emetre a tot el món durant molt temps, i també especial va ser l'emissió en 'prime time' del programa Masterchef Celebrity l'any 2018enregistrat també a l'exterior de l'Amfiteatre i a la platja de Tamarit.
Les pel·lícules més destacades amb escenes rodades a Tarragona
Tarragona també ha estat el plató de reconeguts films com és el cas de 'Los Ojos de Julia' (2010) de Guillermo del Toro, el qual va utilitzar el Complex Educatiu —l'antiga Laboral— en diverses escenes amb Belén Rueda; 'Segon Origen' (2015) de Bigas Luna i Carles Porta i Gaset amb rodatges a la platja Llarga i al port esportiu de Roda de Berà; 'Soldados de Salamina' (2003) de David Trueba, la qual va ser la representant espanyola als Oscars, amb una escena al Port de Tarragona; o 'Fill de Caín' (2013) un thriller del tarragoní Jesús Monllaó protagonitzat per José Coronado, Julio Manrique i Maria Molins, entre d'altres, que va recórrer part del territori amb rodatges a Tarragona, Cambrils, Reus, Vila-seca i Mont-roig.
De fet, tot i que Tarragona s'emporta la gran majoria dels rodatges, s'han gravat escenes arreu del territori. En el cas de el 'Fill de Caín' la biblioteca reusenca del Centre de Lectura es va convertir en l'escenari d'un club d'escacs amb David Solans i Julio Manrique. També com oblidar una de les gravacions que més expectació va crear: va ser l'any 2004 quan el conegut mundialment grup irlandès U2 va escollir el Delta de l'Ebre, concretament la punta del Fangar, per rodar el videoclip del seu senzill 'Vertigo'. L'Ebre també ha estat protagonista del darrer film d'Isabel Coixet, 'Elisa y Marcela' (2019) amb diversos espais enregistrats al Delta.
Els espais amb més demanda de Tarragona
Des de la Tarragona Film Office expliquen que «en temes de reportatges o documentals, l'Amfiteatre és una de les localitzacions més sol·licitades, però per produccions de ficció el Banc d'Espanya ha estat motiu de rodatge de pel·lícules, sèries o espots», i és que «no és una localització fàcil de trobar en altres llocs i per això ha determinat que diverses productores rodéssin aquí». Els altres escenaris més demandats són el Port de Tarragona, les platges, la Tabacalera, el Jardí Vertical, la Part Alta o el Complex Educatiu.
Un exemple recent són l'anunci de Multiópticas enregistrat a l'antiga Laboral el passat mes d'agost o la fotografia publicitària d'ŠKODA feta aquest 2019 al Jardí Vertical de La Tabacalera. Els programes televisius, ja siguin estatals o estrangers, també ocupen bona part de l'activitat fílmica a la regió de Tarragona. Per exemple, TVE ha rodat enguany un capítol de 'Escala Humana' que s'emetrà el 2020 i ja ha emès una producció molt espectacular centrada en la Tàrraco romana amb 'Ciudades españolas Patrimonio de la Humanidad'.
Programes de televisió i videoclips amb segell tarragoní
En el panorama internacional Tarragona acull desenes de rodatges per a programes. Recentment un dels espais més coneguts a França sobre estil de vida i decoració —'La masion France 5'— ha gravat un capítol a Tarragona i a Reus, o el concurs de National Geographic, 'Grand Tour' que va realitzar una de les proves seguint els passos de Gaudí a la capital del Baix Camp. Els videoclips també ocupen una part de les peticions: en aquest sentit, el color i les formes tan singulars del barri Gaudí de Reus han atret més d'un grup com la formació indie d'èxit internacional 'Hinds' o la darrera en passar-hi, la coneguda cantant Bad Gyal el passat mes de juliol.
La ciutat de Tarragona està tan immersa en potenciar els rodatges que s'ha sumat en representació estatal al pla pilot del projecte MovieTravel, impulsat per la Unió Europea, que vol crear itineraris turístics vinculats al cinema en espais Patrimoni de la Humanitat. Així doncs, la regió de Tarragona s'ha convertit clarament en un plató atractiu per als productors, una finestra que mostra els nostres racons de forma il·limitada a través de les pantalles i que no té límit: «Hi ha tantes localitzacions com espais pugui tenir la ciutat» asseguren des de la Tarragona Film Office.