L'equip de govern municipal de l'Ajuntament de Tarragona es mostra obert a estudiar una «fórmula temporal» per a obrir el Palau d'Esports de l'Anella Mediterrània, al barri tarragoní de Campclar. Aquesta «fórmula temporal» seria la del conveni amb el govern de la Generalitat de Catalunya, la proposta del grup municipal del PSC de Tarragona i Junts per Tarragona. El grup municipal de Junts ha expressat, mantes vegades, la necessitat d'obrir l'equipament de «manera immediata» i posar-lo «a disposició de la ciutat».
De fet, fonts de l'equip de govern municipal han explicat a aquest mitjà que «establir un conveni amb la Generalitat va estar sobre la taula i, com a solució temporal, es podria estudiar». «Ara bé», han afegit les fonts consultades, «el conveni no resol el problema de la titularitat. L'equip de govern vol tenir la gestió per poder ser nosaltres qui decidim, Amb un conveni, les condicions d'ús de la instal·lació ens les posarien des de fora».
Segons han recordat des de la plaça de la Font, «la fórmula del conveni ja s'ha fet servir per actes com el torneig casteller de futbol, traslladat al 21 i 22 de novembre d'enguany».
La comissió de Territori del 3 de juliol
La notícia esclatava el divendres 3 de juliol i suposava la primera esquerda clarament pública entre dos socis condemnats a entendre's, ERC i Junts per Catalunya. L'equip de govern municipal portava a la comissió de Territori una proposta per acabar amb l'estira-i-arronsa entre el consistori i el govern municipal i poder obrir, de manera definitiva, als ciutadans de Tarragona el Palau d'Esports Catalunya, dos anys després de la finalització dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018.
La solució de la coalició del govern municipal tarragoní implicava cedir el solar perquè es pogués registrar el Palau. A canvi, l'executiu català cedia l'ús del Palau, el que suposava que Tarragona tindria, segons l'equip de govern, la gestió per sempre i gratuïta. Junts per Tarragona deia no a la solució de l'equip de govern i l'oposició, amb l'excepció de la CUP, causava un dels dos revés més importants que ha rebut l'equip de govern tarragoní durant el primer any del seu mandat. TarragonaDigital ha tingut accés a l'acta d'aquella trobada.
Un equipament que «no existeix jurídicament»
Una de les informacions més destacades d'aquella reunió és el reconeixement, per part del tècnic municipal que va assistir per informar —el cap de gestió de Patrimoni—, que «la realitat física d'aquest pavelló ara com ara és que no està declarada l'obra nova, no està donat d'alta al cadastre i no està inscrit en el Registre de la Propietat. Ara mateix és un solar amb una construcció que no existeix jurídicament».
La proposta del conveni la van posar sobre la taula la representant dels socialistes a la comissió, la consellera Begoña Floria, i el conseller de Junts per Tarragona, Didac Nadal. Floria va posar el tema sobre la taula recordant que «hi ha pendents amb la Generalitat altres mutacions importants, com la plaça Primer de Maig o la caserna dels Mossos». Nadal va recordar que «en l'expedient del Palau es disposa d'un conveni on es fa constar molt clarament que la Generalitat l'únic que feia era construir una instal·lació esportiva sobre el solar del consistori, amb el benentès que en el futur s'establiria la propietat del pavelló mitjançant un conveni».
El conseller de Junts va acabar aquesta intervenció demanant «que es compleixi aquest conveni i es continuï negociant per aconseguir-ho» i va proposar «establir un conveni provisional que permetés l'obertura de l'equipament per poder celebrar esdeveniments». La proposta de Nadal va comptar amb el suport de la representant socialista. El responsable tècnic municipal va deixar la porta oberta a obrir el Palau d'Esports mitjançant un conveni amb la Generalitat, assegurant que «seria perfectament possible fer ús de la instal·lació utilitzant la figura del conveni patrimonial com a fórmula jurídica entre les administracions».
L'equip de govern obre la porta a trobar una solució, encara que sigui temporal, perquè, dos anys després que Tarragona digués adéu als Jocs Mediterranis, la ciutat pugui gaudir d'unes instal·lacions que van costar 18 milions d'euros de les arques públiques i estan tancades i barrades.