Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Tarragona, lluny de complir amb els objectius de reciclatge que demana Europa

Així i tot ha incrementat més d’un punt la recollida selectiva neta el 2017

Pla mitjà del director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, en roda de premsa amb la directora de Territori a Tarragona, Trinitat Castro.
Pla mitjà del director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, en roda de premsa amb la directora de Territori a Tarragona, Trinitat Castro. | TarragonaDigital

 

El Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre milloren la recollida de residus, però segueixen lluny de complir amb els mínims que imposa la Unió Europea per 2020. El Camp de Tarragona ha incrementat més d’un punt la recollida selectiva neta el 2017, arribant al 29,09%. Amb tot, està per sota de la mitjana catalana, 32%, i lluny del 50% que demana Europa.

El Camp de Tarragona millora la recollida de residus

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, que ha presentat els resultats aquest matí, 18 d’octubre, ha dit que el Govern ajudarà a millorar els resultats però que els responsables d’aquesta qüestió són els ajuntaments.  Per això ha deixat ben clar que si Brussel·les fa arribar sancions per no complir amb els objectius fixats, l’estat espanyol les farà arribar a la Generalitat i aquesta les enviarà als consistoris.

Segons les dades presentades avui l’any passat Tarragona va generar més brossa que el 2016, un fet que s’explica per l’augment del turisme. En total, 1,62 quilos per habitant al dia. La Comarca del Camp de Tarragona que més bona feina ha fet en la separació de residus és el Priorat, arribant al 41,52%. Si es té en compte els municipis, és Riudecanyes el que està a dalt de tot d’aquesta llista, amb un 63,79% de recollida selectiva.

Les Terres de l’Ebre generen més brossa

Pel que fa a les Terres de l’Ebre el 2017 s’ha registrat un índex de recollida selectiva neta del 33,53%, semblant el 2016 i al conjunt del país. Així hi tot, s’ha generat una mica més de brossa que el 2016, en total 1,36 quilos.  La comarca que millor índex de recollida selectiva ha presentat a l'Ebre és Terra Alta, amb un 47,87% i el municipi al capdavant de la llista és Miravet, amb un 47,08%.

Augmenten els quilos de brossa a Tarragona

Més enllà dels esforços dels territoris per millorar en la recollida selectiva i tots els temes relacionats amb el reciclatge, un altre fet que preocupa és la generació de brossa. A les comarques de Tarragona es van generar 362.087 tones de residus municipals el 2017, un 2,83% més que el 2016. En total es generen 1,62 quilos per habitant al dia, mentre que la mitjana catalana és d'1,40 quilos.

Una dona obrint un contenidor
Una dona obrint un contenidor | TarragonaDigital

 

Així i tot, Tost ha assenyalat que això no vol dir que Tarragona sigui més malbaratadora o bruta, sinó que la pressió turística es fa notar. Per  comarques és el Priorat la que menys residus genera. A l’altre costat de la moneda es troben Baix Penedès, Baix Camp i la Conca de Barberà que superen la mitjana catalana.

Europa vol que l’índex de reciclatge arribi al 50%

Aquestes xifres suposen un repte per Tarragona i també pel conjunt de Catalunya, ja que és la Unió Europea la que marca els mínims de reciclatge amb els quals han de complir els estats membres. L’objectiu és arribar al 50% l’any 2020, al 55% el 2025, al 60% el 2030 i al 65% el 2035. Tost ha parlat de «voluntat política» per poder assumir el repte.

Ha recordat que l’orgànica és clau per assumir aquests objectius, i ha dit que cal treballar perquè recollir l’orgànica no sigui complicat pels ciutadans, i que hi hagi contenidors suficients.  El Govern vol també apostar per una estratègia de proximitat per la recollida específica. «Hi ha llocs on sis restaurants del poble fan més brossa que tot el municipi, cal anar-hi i parlar amb el cuiner directament», ha manifestat. I ha afegit: «Qui no compleixi rebrà sancions».

Per això el Govern està treballant amb la nova llei de residus i recursos que ha de permetre als ajuntaments introduir una taxa justa per beneficiar qui més recicli i penalitzar qui no ho faci. Per poder fer-ho la proposta planteja la utilització de mecanismes com el porta a porta o la identificació de les bosses amb xips.