Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de recurs de la Muralla Romana de Tarragona

Tarragona impulsa un pla pioner per anticipar despreniments a la Muralla Romana

L'objectiu és fer una anàlisi constant del monument per anticipar possibles danys i afectacions

Imatge de recurs de la Muralla Romana de Tarragona
La Muralla Romana de Tarragona, un dels llegats més visibles de la Tarraco Romana | Mar Rovira / ACN

L'Ajuntament de Tarragona impulsa un pla de monitorització de la muralla  per reforçar la conservació d'aquest monument romà. Segons ha avançat a l'ACN el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, el projecte consisteix en fer «un repàs constant» de l'estat de la Muralla, tant visual com arquitectònic, per detectar problemes  estructurals o danys ocasionats per les inclemències meteorològiques.

Mitjançant aquesta estratègia proactiva el consistori vol anticipar-se a possibles despreniments  o a d'altres afectacions sobre el monument, i actuar el més aviat possible en cas que es detectin danys. La intenció és que la monitorització pugui començar l'any vinent, un cop el pla rebi el vistiplau dels tècnics municipals i de la Generalitat. L'informe l'ha fet el mateix equip tècnic que va elaborar el Pla Director de la Muralla i ha tingut un cost d'uns 10.000 euros. Segons Pinedo, es tracta d'un pla pioner a Tarragona «que només s'havia fet abans a la Sagrada Família» de Barcelona.

El pla de monitorització de la Muralla de Tarragona s'iniciarà l'any 2021

Inicialment el pla se centrarà en el tram de la Baixada del Roser i la intenció és que posteriorment s'ampliï a la resta. El projecte consisteix en analitzar periòdicament l'estat de la muralla «per veure si té algun problema estructural o, si plou o fa vent, comprovar que no pateixi danys». «Volem fer una monitorització constant del monument per no trobar-nos amb més trossos de muralla que cauen», ha assenyalat el conseller, qui ha insistit en la necessitat «que no passi més temps» i que el monument  no es continuï degradant.

Pla general de la Muralla Romana de Tarragona
El pla de conservació de la Muralla és una prioritat per a l'actual govern de Tarragona | Mar Rovira / ACN

L'arqueòleg municipal, Joan Menchón, ha assenyalat que amb els monuments se sol actuar de forma reactiva i no tant proactiva, però que amb aquesta estratègia podran minimitzar els problemes que pugui presentar el mur. «Tindrem el control  d'aquest ancià de 2.200 anys que és la muralla», ha celebrat. La previsió és que la monitorització  pugui començar d'aquí a uns mesos, possiblement ja l'any vinent. Abans, però, caldrà que l'aprovin els tècnics municipals i la Generalitat, mitjançant la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural. També caldrà fixar una partida econòmica per a l'execució del pla.

Pinedo: «La conservació de la Muralla de Tarragona és una prioritat»

La conservació  de la muralla és una prioritat per al govern municipal, segons ha subratllat Pinedo. Cal recordar que un informe publicat al desembre alertava que uns 350 metres del monument tenen «risc de col·lapse» i que en set dels vuit sectors del mur hi ha zones amb problemes  estructurals.

Per això, el Govern de la Generalitat i l'Ajuntament han reforçat les inversions. Al desembre van anunciar una injecció de 800.000 euros —a repartir a parts iguals— en quatre anys per a la conservació i el manteniment preventiu del patrimoni romà de Tarragona. També van comprometre, en aquest sentit, una aportació de 684.000 euros més per preservar, cuidar i conservar a la muralla.