Diuen que després de la tempesta arriba la calma. La tempesta de la Covid-19 va arribar el mes de març i, durant molt temps, en forma de confinament. En acabar, semblava l'arribada de la calma, però no ha estat així. Ha arribat una altra tempesta i sembla que més forta que l'anterior fins al punt d'estar a la vora d'un nou confinament.
Les últimes dades facilitades per Salut, el 27 d'octubre, els nous contagis positius en coronavirus a les comarques de Tarragona han batut tots els rècords. 1.280 nous casos han protagonitzat una jornada tràgica, situant les regions sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre en 15.832 positius des de l'inici de la pandèmia. A més, a la zona del Camp el risc de rebrot està en 1.043, mentre a l'Ebre se situa en 882. Cal tenir en compte, però, que ara es fan més tests.
Així i tot, amb aquestes dades a la mà, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, i el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, han comparegut per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya i s'han mostrat especialment preocupats per la situació a Tarragona i les Terres de l'Ebre, així com l'àrea metropolitana sud i Catalunya Central.
Preocupant situació a les comarques de Tarragona
La situació de la pandèmia a Catalunya és «crítica». Aquesta paraula ha utilitzat Marc Ramentol abans d'assegurar que divendres s'anunciaran noves mesures per frenar els contagis de Covid-19, quan caduquen les restriccions vigents. Les comarques de Tarragona tenen una situació molt preocupant i, segons les dades de Salut, estan al capdavant de molts criteris de la pandèmia.
Si ens fixem en les comarques catalanes que tenen un percentatge amb més alt de positius els últims set dies, una comarca tarragonina està al 'top-3'. En aquesta classificació es calcula la ràtio de proves positives entre proves fetes. En aquest apartat, la Conca de Barberà se situa en lo més alt de la taula i un 19,10% de les proves que es fan, resulten positiu. Només se situa per darrere el Berguedà (22,12%) i el Baix Empordà (20,36%), i per davant la Garrotxa (18,91%) o l'Alt Empordà (18,78%).
Si en lloc de mirar-ho per comarques, ho fem per municipis, les regions sanitàries del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, també en tenen representació. Salou se situa en la cinquena posició amb un 20,20% de positius respecte a les proves de Covid-19 que s'han fet. Una mica més avall està Amposta amb un 18,81%. Al capdavant de la llista hi ha Palafrugell (26,19%), Vic (23,15%) i Figueres (22,54%).
Pel que fa a les ciutats més poblades de Catalunya, Reus, que té un risc de rebrot de 1.616 punts, és la segona ciutat amb més positivitat amb un 15,90%, només per darrere de Girona (17,42%). Pel que fa a Tarragona, amb un risc de rebrot de 1.151 punts, xifra una positivitat de 13,49%, entre Lleida (13,76%) i Barcelona (12,97%).
Amb tot, la situació als hospitals tarragonins cada cop és més tensa, pel que el seguiment de les recomanacions i obligacions dictades és més crucial que mai. Serà una partida lenta, però a la llarga s'acabarà guanyant. Paciència i responsabilitat individual i col•lectiva, les receptes per poder superar una pandèmia que ens marcarà a tots.