ERC de Tarragona ha tingut, ja des de l'anterior mandat municipal, entre cella i cella, posar punt final a la proliferació d'abocadors il·legals arreu de la ciutat. Aquest matí de dimecres, 4 de novembre, el conseller de Neteja de l'Ajuntament de Tarragona, el republicà Jordi Fortuny, ha presentat, en una roda de premsa virtual, el balanç de la campanya del seu departament contra els abocadors.
Fortuny, en una llarga compareixença davant dels mitjans, ha deixat clar que estan determinats per acabar «amb una problemàtica mediambiental i també econòmica pel consistori. Els diners que ens gastem per netejar un abocador podrien anar destinats a altres partides, molt necessàries en l'actual situació».
20 expedients sancionadors
El consistori ha impulsat una campanya, des del passat mes de desembre, de lluita contra els abocadors il·legals. En el marc d'aquesta iniciativa, des del departament de Neteja han incoat 20 expedients sancionadors. Es tracta de 20 situacions que podrien ser un possible delicte mediambiental. En aquest cas, els tècnics del consistori tarragoní han impulsat una sanció de 4.001 euros. Segons ha explicat el conseller Fortuny, «entenem que una sanció de 4.001 euros és una sanció elevada però tenim recorregut per augmentar la penalització econòmica, podem arribar fins als 300.000 euros».
Deixant de banda aquests 20 expedients, que serien els més greus, s'han tramitat un total de 186 denúncies, vinculades a infraccions de l'ordenança de convivència, sobretot aquelles situacions que s'engloben dins els articles 98 i 122.1.b1.
Traduït aquest llenguatge burocràtic, tot plegat vol dir que s'han recepcionat 103 denúncies per llençar o abandonar als espais públics qualsevol mena de residus; 28 per dipositar la brossa fora dels contenidors; 27 per dipositar la brossa fora de l'horari fixat pel consistori; 16 per llençar als espais públics qualsevol classe d'objecte; 8 per dipositar la brossa en un contenidor diferent del corresponent; 2 per llençar a terra burilles o xiclets; 1 per reparar maquinària a la via pública; i 1, la darrera, per no dipositar a les papereres residus sòlids de petit format.
Retrat de la situació
Fortuny ha ofert un retrat de la situació dels abocadors il·legals a la ciutat de Tarragona. Ho ha fet acompanyat pels tècnics corresponents així com pels responsables de la unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana de Tarragona. S'ha mostrat didàctic però també amb ganes de posar fre a aquesta situació i millorar la situació de la neteja als espais públics. Ha assegurat que ben aviat facilitaran l'accés a la deixalleria municipal a petits industrials, «perquè hem vist que no saben què fer amb els seus residus».
Els abocadors il·legals han proliferat, en els darreres mesos, en entorns industrials, com pot ser el polígon Francolí, el PP-9 o la zona darrere del polígon de les Gavarres. Netejar algun d'aquests abocadors, segons ha apuntat la tècnica responsable del departament, pot arribar a costar «uns 80.000 euros». Es tracta d'una xifra molt superior a la que pot arribar a cobrar el consistori per una sanció.
El conseller de Neteja ha deixat la porta oberta a la possibilitat d'instal·lar càmeres en entorns on ja saben que hi ha abocaments de residus no autoritzats. Així mateix, com a mostra de la seva voluntat de millorar la neteja urbana, ha assegurat que «en l'anterior mandat municipal només hi havia un tècnic per fer les inspeccions. Ara treballem perquè sigui un equip d'entre set i vuit persones». Jordi Fortuny ha explicat, també, que han detectat que «durant el confinament s'han multiplicat els casos d'abocaments de residus no autoritzats».